уторак, 23. децембар 2014.

Pljeskavice od čičoke i tikvice



























Za šest malih pljeskavica (dve ili tri osobe):

  • šest manjih korena čičoke
  • polovina veće tikvice
  • jedno belance
  • dve kašike belog kukuruznog brašna
  • 6 kašika sitno seckanih (ili krupnije samlevenih pečenih badema)
  • 6 kašika prezle
  • so i biber po ukusu
  • dve kašike sitno seckanog peršuna
  • jedan čen belog luka sitno naseckan
  • tri kašike maslinovog ulja


Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: srednje teško.

Čičoku i tikvicu oljuštiti, narendati, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da stoji 10-ak minuta i na kraju dobro ocediti. Sad dodamo brašno, belanac, tri kašike badema, beli luk i peršun. Dobro umesimu, oblikujemo manje pljeskavice koje na kraju dobro uvaljamo u prezle. Pljeskavice se peku 10-ak minuta, na teflonskom tiganju sa malo maslinovog ulja. Po serviranju dodamo i preostale bademe.

U salati je malo paradajza i krastavca, na prutiće naseckan koren celera i stabljike peršuna, na trakice naseckana zelana salata i par listića menete. So, limunov sok, maslinovo ulje i prstohvat kima.


Za piće popularna Sassy voda. Tanko naseckan limun, krastavac i đumbir, uz nekoliko listova mente se zaliju vodom i ostave preko noći u frižideru.