недеља, 13. мај 2012.

Ćureći file 3




























Za dve osobe:
  • ćureći file - oko 200 grama, iseckan na kratke štapiće
  • 5-6 šampinjona - iseckani na listiće
  • 1 mlada tikvica - isečena uzduž na dve polovine, pa na polu-kolutove
  • šargarepa - na štapiće
  • polovina manjeg praziluka, beli deo - na kolutove

Za sos:
  • 50 ml vode
  • 3-4 kašike svetlog soja sosa
  • kašika svežeg narendanog đumbira
  • kašičica meda
  • kašičica sirćeta
  • kašičica ljute aleve paprike
  • kašičica Tabasko sosa
  • ravna kašičica gustina razmućena u 100 ml vode
Vreme pripreme: oko 1 sat (seckanje i prženje; možda i kraće).

Težina: lako.

U dubokom tiganju kratko pržiti: ćureći file, šampinjone, šargarepu, mladu tikvicu, kolutove praziluka. Dodati narendan đumbir i malo susamovog ulja. Završiti kao svinjetinu sa ananasom (bez ananasa). U činiji izmešati: malo vode, kašiku meda, kašičicu ljute aleve paprike i/ili nekog ljutog sosa (tabasko), narendan svež đumbir (ili sušen-samleven), sitno naseckan beli luk (ili u prahu), malo svetlog soja sosa, malo susamovog ulja, so, biber, kašičicu sirćeta. Probati. Ukus treba da bude jak, slan, sweet & chilli (sve odjednom). Preliti meso u tiganju. Dodati malo vode sa razmućenim gustinom i pustiti da kratko vri.

Na kraju možete dodati kikiriki ili indijski orah.