Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

Tofu


Dobija se koagluacijom sojinog mleka. Po koagulaciji se presuje u  u mekane, bele, četvrtaste komade. U zavisnosti od toga koliko se tečnosti istisne pri presovanju može biti mekan, suv ili ekstra suv tofu sir. Smatra se da potiče iz Kine gde se proizvodi više od 2000 godina. Najviše se koristi u azijskoj kuhinji.

Niska kalorijska vrednost. Porcija tofu sira koja bi odgovarala polovini šolje sadrži oko 95 kalorija. Polovina šolje 2% mleka sadrži oko 60 kalorija a slične porcije junetine ili sira i preko 300 kalorija.

Bogat izvor proteina prema kalorijskoj vrednosti. Svakih 100 kalorija u porciji tofu sira sadrži oko 11 grama proteina. Poređenja radi na 100 kalorija u porciji mlevene junetine dolazii do 9 grama proteina, a u porciji sira na 100 kalorija dobićete oko 6 grama proteina. Od količine proteina verovatno je još značajniji njihov sastav. Proteini soje su za razliku od proteina u većini drugih namirnica biljnog porekla takozvani kompletni proteini. To znači da da sadrže sve esencijalne aminokiseline, odnosno one koje ljudski organizam ne može da sintetiše i koje obično unosimo preko namirnica životinjskog porekla. Zbog toga je nezamenljiv u ishrani vegetarijanaca.

Nizak sadržaj masti. Iako polovina kalorija u tofu siru otpada na masti u porciji tofu sira naćićete u proseku oko 5 grama masti. Ista količina junetine sadrži oko 15 grama masti. Tofu sir sadrži vrlo nizak nivo zasićenih masti a ne sadrži holesterol. Dok recimo pola šoljw 2% mleka sadrži oko 9mg holesterola, porcija ribe od 75 do 100mg holesterola.

Bogat sadržaj kalcijuma. Jedna prosečna porcija tofu sira ima oko 450mg kalcijuma ili 40 posto od neophodnog dnevnog unosa.Dobar izvor gvožđa. Porcija tofu sira koja bi odgovarala polovini šolje sadrži oko 2mg gvožđa. Recimo da je zamuškarce preporučeni dnevnu unos oko 8mg a za žene dvostruko veći.
1.tofu sa indijskim orahom

Нема коментара:

Постави коментар