четвртак, 23. август 2012.

Karaš na talandari


























Potrebno:

  • par karaša (narezanih ovako kao na slici, popreko, na otprilike 1cm, duboko možda pola santimetra)
  • malo brašna (Ne mogu da napišem tačno koliko brašna jer sam pekao samo ova dva karaša. Za sebe. Brašno koristite da u njega uvaljate ribu, pa količinu prilagodite količini ribe koju ćete peći. Možete koristiti polovinu belog brašna a polovinu kukuruznog. U Sremu smo koristili onaj samleveni kukuruz - bungur, to je ovde na jugu - prekrupa, ili šta već...)
  • malo biljnog začina
  • malo aleve paprike
  • biber (količinu prethodna tri sastojka prilagodite količini brašna)
  • so (po ukusu, bolje više)
  • ulje (dosta ulja za prženje; može i svinjska mast ili pola-pola)



Prilog:
  • skuvane njoke od krompira
  • pola glavice crnog luka
  • so i biber

Vreme pripreme: 20-ak minuta.
Težina: lako.



Karaš sa talandare. Moja omiljena riba i omiljeni način spremanja. Iz sremačkih dana. Kad sam karaše lovio mrežom, košarom i rukama po sremačkim kanalima i barama. Deda je imao i onaj pravi košar od pruća... A koristili smo i pravu talandaru od tanjirača...



Sad karaše pecam na Vlasini. Talandaru nemam...

Ali zato imam vok. Alfa i Omega među tiganjima. Pa onda, izmešam brašno, alevu, biljni začin i malo bibera. Ribu prethodno dobro posolim. Pa je uvaljam u brašno. Pa otresem višak. Pa u vok sa dosta vrelog ulja. Kad pečete na talandari imate dve mogućnosti. Možete ovako kao na slici pržiti u dubokom ulju na sredini, pa kad bude gotovo izvaditi na salvetu da malo upije višak ulja. A možete ribu samo lagano provući kroz vrelo ulje na sredini talandare, pa je pomeriti van ulja - na zamašćenu periferiju talandare. Kad je okrećete ponovite postupak. Ovako možete peći više ribe odjednom ali pazite da ne zagori.

Ako je neko pogledao knedle sa šljivama, pola testa koje mi je ostalo sam zamrznuo. Pa odmrznuo. Iskidao na sitne komadiće. Pa kratko kuvao, dok ne isplivaju na površinu. 

E sad, izvadim ribu iz voka. Ocedim višaku ulja, ostavim samo malo i na njemu propržim pola glavice sitnije seckanog crnog luka. Kad postane staklasto providan ubacim skuvane njoke od krompira, malo vode u kojoj su se kuvele (oko pola šolje), posolim, pobiberim i ostavim da se ukrčka. Još jedan omaž sremačkoj kuhinji. Ovo jako podseća na jedno jelo od testa, krompira i luka koje se zove - NASUVO, i koje moram uskoro da spremam.

"...ili moram s tugom okrenuti glavu, il' plakati ili se napiti..."






Нема коментара:

Постави коментар