Za 6 osoba:
- 6 komada piletine (3 bataka i tri karabataka, pa koj što dokači što bi rekli mi u Vranju)
- pakovanje morskih plodova od 500 grama
- oko 200 grama neke ljute, dimljene, tanke kobasice
- 250 grama pirinča
- glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- konzerva od 250 grama, paradajza (pelat)
- veza svežeg peršuna
- dve kašike aleve paprike
- dve kašike origana
- so i biber
- 4-5 kašika maslinovog ulja
- pola kašičice šafrana
- voda, oko 600 do 700 ml (zavisi i od pirinča)
Za jedan bokal sangrije:
- pola litre crnog vina
- 50 ml soka od limuna
- 150 ml soka od pomorandže
- 10-ak kockica leda
- 100 ml vode
- dve šake raznog voća, seckanog na kockice
- 3-4 kašike šećera
Vreme pripreme: oko 2 sata.
Težina: zahtevno.
Potreban je širok plići tiganj. Ili ovaj pekač koji sam ja koristio i koji je mnogo loš. Ima nekih 4-5 nivoa temperature i svi su isti. Hrana ili zagoreva ili se ne peče. Morao sam da stojim pored njega i neprestano ga uključujem i isključujem - ljudski termostat.
Prethodno pripremite piletinu. U pogodnu dublju posudu stavite origano, alevu papriku, so i biber po ukusu. Ubacite piletinu. Dobro je sa svih strana istrljate začinima i ostavite da se marinira 1h, u frižideru.
U tiganj stavite maslinovo ulje pa propržite tanko seckanu ljutu kobasicu (u originalnom receptu chorizo - španska kobasica; kod nas - sremska). Izvadite i odložite. Zatim pržite prethodno mariniranu piletinu. Odložite. Sada pržite sitno seckan crni luk, sitno seckan beli luk. Kad bude staklasto providno dodate rukama iskidan paradajz-pelat i pržite dok smesa malo ne karamelizuje. Ubacite pirinač i promešate da se kratko proprži i dobro izmeša sa lukom i paradajzom. Nalijete vodom, pustite da provri pa smanjite ringlu na "keca". Nek se krčka. So, biber i šafran.
Morske plodove prethodno odmrznemo i razvrstamo ovako:
- krupni i prilično žilavi delovi od hobotnice idu prvi u tiganj, odmah pošto voda provri
- škampiće pred kraj krčkanja, poslednjih 10-ak minuta, utisnemo u pirinač
- školjke i one imitacije krabi (kojih naravno ima najviše) najpre u posebnom tiganju propržimo na mslinovom ulju, posolimo, pobiberimo i ubacimo u paelju, po površini, minut dva pred kraj kuvanja
Otprilike zajedno sa škampima ubacujemo komade piletine, lepo ih rasporedimo. Ubacimo i kobasicu. Krčka se dok sva voda ne izvri. Pirinač bi tada trebao da bude skuvan, u suprotnom dodajte još malo vode. Kad sva voda izvri i pirinač je skuvan pojačama ringlu na maksimum i sačekamo par minuta da sa donji sloj malo karamelizuje i lako se zalepi za tiganj. Tako valjda treba. Španci imaju i naziv za taj sloj zalepljenog pirinča - socarrat, šta god...
Da bi bila stvarno atraktivna, trebalo bi odozgo poslednjih 10-ak minuta kuvanja ubaciti dagnje i cele neočišćene škampe, repove jastoga... Umesto piletine ili sa piletinom - zec.
Za sangriju izmešati pobrojane satojke, osim leda. Ostaviti je u frižideru neko vreme (koliko imate vremena npr. 1h) da voće malo pusti svoje arome (dinja, jabuka, breskva, ananas... pomorandža, limun...). Onda ubacite kocke leda, promešate i poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар