Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

субота, 03. новембар 2012.

Svinjetina & avokado































Pork & Avocado. English translation at the bottom of this page.


Za dve osobe:


  • oko 300 grama svinjetina (Uzeo sam oko 800 grama  karea sa kostima. Pola sam iskoristio za ovo jelo, a drugu polovinu za neku leskovačku mućkalicu. Trudim se da ugodim svima u kući. Savršene komadiće sam koristio ovde, a one šarenije, masnije i ne tako savršene sam sprčkao u mućkalicu; može se svakako koristiti i piletina - recimo file)
  • jedan avokado - oljušten i naseckan na komade kao na slici
  • šaka sitnijih šampinjona (Savršene bi bile šitake, ali nešto ih ne vidim po radnjama. A da, ja živim u Vranju.)
  • jedna šargarepa
  • dosta ulja za prženje - obično suncokretovo, da bude jedno dva prsta u voku (ili ulje od semenki grožđa)
  • 50-ak ml hladne vode + dve velike kašike brašna (koristio sam neko za crni hleb) + kašičica praška za pecivo = smesa poput one za palačinke
  • mushroom soy sauce, tri velike kašike
  • čili sos, dve kašike (Koristio sam neki marke Remia, koji je onako sweet-chili ukusa)
  • five-spice powder, pet začina, na vrh košičice
  • jedna Feacing heaven ljuta papričica, sitno naseckana
  • 100 ml vode sa razmućenom kašičicom gustina
  • rezanci od pirinča



Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: srednje-teško.































Dobro zagrejati ulje u voku. Kockice mesa umočite u pomenutu smesu od brašna, pa spustite u ulje. Pržite po 5-6 kockica od jednom, pa ih kad porumene odložite u posudu sa nekom salvetom ili sl. da se oslobode viška ulja. Kad završite sa mesom na isti način obradite šampinjone i šargarepu. Prospite sav višak ulja iz voka, ubacite sitno seckanu ljutu papričicu, sipajte soja sos, čili sos, pet začina i vodu sa gustinom pa kratko prokuvajte. Sos treba da bude umerene gustine i nekako staklasto providan. Vratite meso, avokado, šampinjone i šargarepu. Dobro promešajte da sos lepo obavije sve sastojke i odmah poslužite. Ako stoji u sosu ono lepo hrskavo oko mesa će da omekša, a to već nije to...




Poslužite sa rezancima od pirinča.

Kuvaju se svega 5 minuta.

Možete i sa pirinčem.








Možete i ovako, na većem tanjiru. Da se vide i rezanci. Sad kad pogledam sliku, izabrao bih tanjir u nekoj drugoj boji. Lepše bi se videli rezanci. 









Facing heaven peppers:





Ovo dodajem iako nije striktno vezano za prethodni recept, jer možete koristiti bilo koju ljutu papričicu. Radi se o tome da vrlo često u receptima nailazim na rečenicu: "...sitno naseckajte crvenu ljutu papričicu..." I to obično u periodima godine (veći deo godine) kada ih nigde nema. Sada ih gajim u kući. Korisno i lepo izgleda u kuhinji. Cvetaju i rađaju preko cele godine, a baš se u ovo vreme prodaju po pijacama. Nabavite. 








Pork & Avocado

Serves for 2:

  • about 300 grams of pork meat cut into cubes
  • avocado - peeled and chopped into pieces as shown
  • handful of smaller button mushrooms (shiitake would be perfect)
  • one carrot
  • enough oil for frying - usually sunflower oil
  • 100 ml of cold water + 4-6 tablespoons flour + teaspoon baking powder = mixture such as the one for pancakes
  • mushroom soy sauce, three tablespoons
  • chili sauce, two tablespoons 
  • five-spice powder, pinch
  • One heaven facing hot peppers, finely chopped
  • 100 ml of water with a teaspoon of cornstarch
  • rice noodles


Preparation time: about 45 minutes.
Weight: moderate.


Heat the oil in the wok. Dip meat cubes into the mixture of flour, water and baking powder.  Then drop them into the oil. Fry 5-6 pieces at once. When they are golden brown, bring them out and put them on a paper towel to get rid of excess oil. When you're done with the meat in the same way process and mushrooms, avocado and carrot. Pour out any excess oil from the wok. Put in finely chopped chilli, pour soy sauce, chili sauce, five-spice and water with cornstarch. Cook briefly. Sauce should be a moderate density and somewhat glassy transparent. Return the meat, avocado, mushrooms and carrots.