петак, 15. март 2013.

Beli bubrezi

























E, jedna mi je prijeteljica napisala za neki recept kako voli takva jela "koja se sama spremaju". Stavite sve u šerpu, na tiho i za dva sata voila. E, ovo je ultimativni primer takvog jela. 

Dakle, moj otac zubar, u slobodno vreme poznat i kao Old Chef,  kada radi subotom, smenu deli sa kolegom. Radi od 11h do 14h.

I vidite sad:
  • 1000 
    Guli opnu od belih bubrega i ostavi ih očišćene u frižideru u hladnoj vodi.
  • 1015 
    Secka tri velike glavice crnog luka. Negde je neko napisao, za gulaš - koliko mesa toliko luka. Vodite se time. Ne previše sitno. Uzima veću šerpu i na 3-4 kašika ulja kratko prži luk, dok ne postane staklasto providan. 
  • 1030 U šerpu dodaje jedan krupnije naseckan svinjski file. (Može bilo koje meso, mi smo ovo imali u frižideru. Odnos 3:1 u korist belih bubrega.)
  • 1040 Ubacuje i naseckane bele bubrege.
  • Dodaje krupnije seckana 4 čena belog luka, dve lovorova lista, so, biber i biljni začin prema ukusu, kašičicu slatke aleve paprike, kašičicu ljute aleve paprike, dve krupno naseckane suve crvene paprike i jednu sitno seckanu ljutu papričicu.
  • 1050 Naliva vodom. Dodaje i čašu belog vina. Pusti da provri. Smanjuje ringlu na minimum. Poklapa i odlazi na posao. Malo kasni.
  • Beži 30 minuta ranije sa posla. Dodaje u jelo svež peršun i naseckan zeleni deo mladog crnog luka.
  • 1400 Sedamo za sto.


Evo da stavim još par fotografija. Ovako izgleda očišćen beli bubreg. Latinski rečeno testis. U narodu svakako poznat i pod brojnim drugim nazivima. Stavili smo 5 ovakvih.

Evo još jedne sličice, samo da se vidi koliko to vode i vina treba da bude u šerpi. Otprilike da potpuno pokrije meso i luk. Za 3 sata će malo da ispari a astalo da se ukrčka sa lukom i pretvori u gulaš.

Ovo je svakako sjajan način kuvanja. Malo ko ima toliko vremena da provede celo prepodne uz šporet. Samo bih napomenuo da za ovako nešto treba malo bolja šerpa. Debelo dno, dobar poklopac. Mi koristimo neke Zepter šerpe već skoro 30 godina. Odlične su.

Drugačije je kad imate vremena. Ovo je lepo spremati u zemljanoj posudi na šporetu na drva ili u prirodi u kotliću.