среда, 14. август 2013.

Pileći kari



























Con esta receta participo en el Reto de Agosto de Cocineros de Mundo en Google+ en el apartado de Salado

http://cocinerosdelmundodegoogle.blogspot.com.es

Za dve osobe:

  • 300 grama pilećeg filea - iseckanog na kockice
  • 100 grama šampinjona - iseckanih na listiće
  • kašičica karija u prahu
  • 1/2 ili cela kašičica samlevenog "jalapeno" čilija (Odgovara mi jer je zelene boje, neće mi izmeniti boju jela.)
  • kašičica samlevene limunske trave (Već duže vreme imam sušenu limunsku travu. Otkrio sam da je pravi način da je iskoristim - mlevenje u blenderu. Blender je neko pre mene koristio za pravljenje šećera u prahu, pa je ostalo i malo od toga. Recimo pola kašičice šećera u prahu. Neću to pisati u receptu, ali mislim da je dobro došlo. Inače ovu, kako bi se reklo - citrsnu, svežinu limunske trave možete zameniti kašičicom narendanog svežeg đumbira i kašičicom soka od limete...)
  • pola kašičice sveže samlevenog zelenog bibera bibera (Opet - slaže mi se boja.)
  • 5 kapi soja sosa (Toliko mi je ostalo u bočici.)
  • kašičica sveže nane - sitno seckane
  • kašičica svežeg peršuna - sitno seckanog
  • so
  • kašičica gustina rastvorena u 100 ml vode
  • malo ulja za prženje


Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: lako.

U voku kratko pržite piletinu. Po malo, u dve tri ture, po 5 minuta, na jakoj vatri. Kratko pržite i šampinjone. Izmešajte šampinjone i piletinu u voku. Dodajte so, biber, kari, soja sos, čili i limunsku travu. Promešajte pa dodajte vodu sa gustinom. Neka krčka 5-10 minuta. Pred kraj dodajte svež peršun i svežu nanu.

Za isto, a sasvim drugačije jelo, na kraju dodajte 3-4 velike kašike gustog kokosovog mleka.



Chicken curry

Serves for two:


  • 300 grams chicken fillet - cut into cubes
  • 100 grams of mushrooms - chopped into slices
  • teaspoon curry powder
  • 1/2 or whole tbs of minced  "jalapeno" chili (Works for me because it is green, it will not change the color of the food.)
  • 1 tbs of ground dried lemongrass (Or use finaly chopped fresh one.)
  • half a teaspoon of fresh ground pepper, green pepper 
  • 5 drops of soy sauce (So much I have left in the bottle.)
  • teaspoon fresh mint - finely chopped
  • teaspoon fresh parsley - finely chopped
  • salt
  • tbs of cornstarch dissolved in 100 ml of water
  • a little oil for frying



Preparation time: 30 minutes.
Weight: easy.

 Shortly fry chicken  in  the wok. In two or three tours, for 5 minutes on high heat. Briefly fry mushrooms. Mix mushrooms and chicken in the wok. Add salt, pepper, curry, soy sauce, chili and lemon grass. Stir and add water with a cornstarch. Let simmer for 5-10 minutes. Towards the end add fresh parsley and fresh mint.

For the same and yet very different dish, at the end add 3-4 tablespoons of thick coconut milk.