среда, 14. новембар 2012.

Svinjski file & Terijaki sos



























English translation at the bottom of this page.
Za dve osobe:

  • komad svinjskog filea od oko 400 grama (isečen po sredini, pa svaki deo uzduž, da se dobiju 4 lepa parčeta)
  • dve-tri kašike crnog bibera, grubo istucanog
  • prstohvat-dva morske soli
  • 4-5 kašika maslinovog ulja


Preliv:

  • kašičica rendanog đumbira (+ malo narendane sušene limunske trave, nije obavezno)
  • kašika onog braon šećera
  • 50 ml soja sosa
  • 50 ml kineskog vina od pirinča (može i sake - onda bi ovo mogao da bude Terijaki sos; a može i obično belo vino)
  • 100 ml vode sa razmućenom ravnom kašičicom gustina


Vreme pripreme: 20 minuta.
Težina: lako.

Četiri komada mesa prelijemo maslinovim uljem; dobro ih nauljamo sa svih strana. U tanjir stavimo grubo usitnjeni crni biber i morsku so, pa u ovu smesu uvaljamo nauljane komade mesa. Kao na slici. Ovo što je naizgled izgorelo, ustvari je biber.

Dobro zagrejati tiganj. Peći meso po 5 minuta sa obe strane. Ko voli pečenije meso, može, pošto ga okrene, da smanji temperaturu, pa da drugu stranu ostavi 10 minuta (mislim da nema potrebe za tim).

Kada izvadite meso u tiganj ubacite đumbir i šećer. Pustite par minuta da šećer počne da karamelizuje, pa nalijete vinom i soja sosom. Pustite da kratko vri. Da se redukuje za jednu trećinu, pa dolijete vodu sa gustinom. Potrebno je da još malo vri kako bi sos postigao odgovarajuću gustinu.

Jednostavno i prokleto dobro.

Ako vam se ovo dopada, probajte verziju sa lososem:

http://blog-chef.blogspot.com/2012/11/losos-teriaki-sos.html





















Pork tenderloin
For two servings:

  • Piece of pork tenderloin of about 400 grams (cut down the middle, then each piece lengthwise, to get 4 nice pieces)
  • Two or three tablespoons of coarsely crush black pepper
  • Pinch or two of sea salt
  • 4-5 tbsp. olive oil

 Topping:

  • Teaspoon grated fresh ginger
  • Pinch of grated dried lemon grass
  • One tablespoon brown sugar
  • 50 ml of soy sauce
  • 50 ml Chinese rice wine
  • 100 ml of water with a teaspoon of cornstarch




Preparation time: 20 minutes.
Weight: easy.

Pour some olive oil on your meat; grease each piece well on both sides.  Put roughly crushed black pepper and sea salt in a plate, then roll  oiled pieces of meat into this mixture.

You'll need very hot pan. Grill meat for 5 minutes on each side.

When you remove the meat from the pan, put some ginger, lemon grass and sugar. Leave it for a few minutes until the sugar melts, then pour in wine and soy sauce. Bring it to boil.  Let it reduce by one-third, then pour in water with cornstarch. It takes few more minutes, on medium heat to make a sauce.