субота, 5. мај 2012.

Pašteta od pileće džigerice



























Za količinu paštete kao na slici (predjelo za 6 osoba):

  • 400 grama pileće džigerice
  • 200 grama dimljene slanine
  • 200-300 grama šampinjona
  • so i biber i biljni začin po ukusu (bolje više nego manje)
  • jedna ekstra ljuta papričica (sitnije seckana)
  • jedna velika kašika samlevene mešavine  - kima, zelenog bibera (ili belog ako neko voli taj miris), semenki korijandera i karanfilića - u podjednakim količinama
  • kašičica slatke aleve paprike
  • 3-4 kašike  ulja
  • dve kašike svinjske masti (u nedoststku guščije) - nije obavezno, ali je odlično
  • 100 grama maslaca
  • 50 ml konjaka
  • još maslaca da premažete kalup u kojem ćete ohladiti paštetu


Vreme pripreme: oko 1 sat (da se prebaci u kalup, ohladi, servira - biće skoro 4 sata)
Težina pripreme: komplikovano (posebno pranje blendera i onaj deo sa mazanjem kalupa maslacem i vađenja iz kalupa) - ali prokleto ukusno!



Pileću džigericu (oko 400 grama za količinu paštete kao na slici), slaninu i šampinjone staviti u tepsiju. Dodati so i biber. Do ovog dela sam kopirao Brku. Naseckati ljutu papričicu i, ovde sam odlučio da pašteta bude pikant, pa sam samleo semenke korijandera, kim, biber u zrnu i karanfilić, koji su ostali u mlinu od zelene kari paste. Dodati malo ulja (ja sam lupio i dve kašike svinjske masti u nedostatku guščije). Peći u rerni na 200 stepeni C, oko 30 minuta, pokriveno i još 15-ak minuta otkriveno. Na kraju pečenja dodati 100-ak grama maslaca i 50 ml konjaka (u kući konjak ne služimo ali zato imamo viski). Sve prebaciti u blender. Zzz....zzz...zz...

Kalup premazati maslacem (potrudite se da bude dosta maslaca - možda par milimetara),  nasuti paštetu, poravnati i staviti u frižider. Kad hoćete da izvadite paštetu, kalup malo zagrejete, iznad neke posude sa kipućom vodom, da se maslac malo rastopi, pa okrenete na tanjir za serviranje. Poravnjate maslac i odozgo ukrasite krupnije samlevenim zelnim biberom. Može se više premazati dodatnim rastopljenim maslacem (pomoću one kuhinjske četke), ohladiti, pa ponoviti još par puta. Tako ćete dobiti dobar sloj maslaca preko paštete da je štiti od vazduha i oksidisanja.

Paštetu čuvati u frižideru, dobro pokrivenu alu-folijom, kako ne bi oksidisala.

Vino? Tost?