недеља, 16. децембар 2012.

Jednostavne lovačke šnicle


























Evo da zapišem jedan jednostavan a efektan recept. Za četiri osobe:

  • kiligram telećih šnicli (Mogu i juneće, obzirom da se dugo sprema sigurno će da budu meke. U svakom slučaju šnicle treba da budu lepe, očišćene od žilica, izlupane kuvarskim čekićem, posoljene i pobiberene)
  • kilogram crnog luka (Seckan krupno, najbolje na kolutove)
  • 2-3 čena belog luka (Seckan na listiće)
  • 100-ak grama brašna
  • kašika slatke aleve paprike
  • 3-4 lovorova lista
  • pola kašičice ili manje sitno seckane žalfije
  • kašičica bibera u zrnu
  • dobar prstohvat sveže samlevenog crnog bibera
  • prstohvat biljnog začina (Ne preterujte, šnicle su posoljene)
  • pola litre belog vina
  • 4-5 kašika ulja


Za prilog, može pomfrit ili pire od krompira. Ja sam iskoristio ohlađenu palentu od doručka koju sam obogatio sa dosta sveže isprženih hrskavih mrvica od bajatog hleba. Mrvice pržim na običnom ulju, sa malo slatke aleve paprike i soli. Onda samo kašikom ubacim  ohlađenu palentu i uvaljam je u mrvice.

Vreme pripreme: oko 2 i po sata (od toga 30 minuta radite, dva sata odmarate).
Težina: lako.


Izlupajte, posolite i pobiberite šnicle.


Izmešate brašno i alevu papriku. U dobijenu smesu uvaljate istucane, posoljene i pobiberene šnicle. 









Otresete višak brašna i šnicle pržite, po 10-15 minuta sa obe strane. Da lepo porumene. 






Izaberete pogodnu posudu za pečenje u rerni. Poređate šnicle po dnu posude - tepsije ili vatrostalne činije. 







U ulje, u kojem ste pržili šnicle, sada dodate: krupno seckan crni luk, beli luk, biber u zrnu, lovorov list, sitno seckanu žalfiju, mleveni biber i malo biljnog začina. 






Kratko pržite. Možda 5-10 minuta, na srednjoj vatri. Da se kolutovi luka odvoje i luk postane onako staklast. 










Sada sve to, zajedno sa uljem preručite u tepsiju preko šnicli. Lepo rasporedite. Nalijete sa pola litra belog vina - da prekrije šnicle i veći deo luka. 







Pečete u rerni (krčkate) na 180 stepeni C, jedno 2 sata; bliže dnu rerne da luk ne zagori prerano. Samo da vino lagano krčka.


Nazvao sam ih jednostavne, jer se posle onog početnog prženja, maltene same spremaju. Inače ukus je vrlo "lovački".