недеља, 29. јул 2012.

Toplo dimljena pastrmka








    










Potrebno:
  • kilogram sveže pastrmke
  • so po ukusu (bolje više nego manje)

Vreme pripreme: oko 2 h.
Težina: zahtevno.

Na ovu ideju sam došao gledajući neku emisiju o ribolovu na Diskaveriju. Tamo je ispod ribe bila vatra a preko lišće od banane. Pošto nisam našao lišće od banane, evo kako sam spremao toplo dimljenu pastrmku. Nešto između ribe dimljene u pušnici (3-4 dana) i ribe sa roštilja.

Pastrmka je dobro posoljena veče pre pripreme. Raspaljen roštilj kao za bilo šta drugo. Ćumur. Rešetka očišćena, premazana sa malo ulja i podignuta na 25-30 cm iznad žara. Stavljao sam ruku iznad rešetke i otprilike sam mogao da izbrojim do 10, pre nego što postane vruće - to je dobra temperatura. Ne treba da se peku.

Stavimo ribu na rešetku. U žar ispod ribe ubacimo opiljke ili malo krupnije komade hrastovine - samo da prave dim. Ako se slučajno zapale odmah ugasite. Dunete ili poklopite nečim.


Pošto se riba sprema oko dva sata biće potrebno da povremeno dodate šaku ćumura i još malo opiljaka. Ovde na slici su pastrmke okrenute posle sat vremena. Zlatno žuta boja. Još sat vremena za drugu stranu. Treba da bude mnogo više dima. Ja sam iskoristio priliku da napravim fotografiju i odmah sam dodao još malo hrastovih opiljaka.

Recept je mnogo dobar jer daje dva sata vremena za meze i piće pored roštilja.

Inače, prema onome što sam našao na internetu, ovo je uobičajen način za spremanje ribe u Skandinaviji, Engleskoj, Americi... Našao sam više recepata za toplo dimljenu ribu. Uglavnom svi podrazumevaju da se riba prethodno 12-24 sata drži u salamuri. Salamura se paravi od vode i nejodirane soli, a moguće su i razne varijacije sa belim vinom, šećerom i brojnim začinima. Ovaj put sam bio lenj, ali ću sledeći put probati neku marinadu i recimo lososa.

I ovako nisam pogrešio. Još da sam imo lišće od banane.