четвртак, 29. новембар 2012.

Palačinke



























Za 10 palačinki:

  • velika šolja brašna
  • pola šolje mleka
  • pola šolje vode
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • pola kašičice praška za pecivo
  • jedno jaje
  • plus još pola šolje vode po potrebi, da testo bude odgovarajuće gustine
  • malo ulja za prženje


Vreme pripreme: 30-ak minuta.
Težina: srednje teško.

Umutite lepo sve sastojke.  U zagrejan teflonski tiganj stavite koju kap ulja i potrudite se da premažete celu površinu tiganja. Podignete zagrejan tiganj sa ringle i sipate jednu kutlaču testa za palačinke. Polako u kružnim pokretima, da testo prekrije celu površinu tiganja ali da bude dosta tanko. Vratite na ringlu par minuta. Onda. Op..paa...aaa..  Okrenete palačinku. Pazite na plafon. Možete  se poslužite nekom pogodnom alatkom. Odavde gde kucam, vidim da na zidu visi nešto što je možda baš za tu svrhu, duguljasto, spljošteno, sa drškom pod uglom; napravljeno od neke plastike. Imate i one uređaje koji se uključe u struju, umoče u šerpu sa testom za palačinke...

Za prilog pretpostavljam ima hiljadu mogućnosti. Ja ću da kopiram Brku i Crêpe Suzette, samo ću da dodam i dobru crnu čokoladu. Crna čokolada i pomorandža - dosta česta kombinacija... Za ove dve palačinke sa slike:

  • malo narendane kvalitetne crne čokolade
  • malo krupno narendane kore od pomorandže
  • 20-ak grama maslaca
  • sok od jedne ili dve pomorandže (bolje dve)
  • dve kašike šećera
  • kašičica soka od limete (nije obavezno ali je limeta koju sam imao u kući već počinjala da žuti i da se kvari pa sam rešio da je iskoristim, barem za slikanje)
  • štapić cimeta (isto, više za slikanje)
  • dve kašike likera od pomorandže
  • dve tri kašike konjaka (mi to u kući ne trošimo ali zato viski... single malt)


Vreme pripreme: 10 minuta.
Težina: lako.

U isti tiganj, u kojem ste pekli palačinke, ubacite dve kašike šećera. Pustite da karamelizuje, a da ne izgori. Nalijete sok od pomorandže, liker od pomorandže, sok od limete; dodate malo maslaca, štapić cimeta i koru od pomorandže. Skroz stišate vatru i pustite da se šećer odlepi od tiganja i rastvoti u soku od pomorandže. Stavite u tiganj i palačinke na koje ste prethodno naneli narendanu čokoladu i savili ih na četvrtine. Prelijete viskijem i zapalite. Ovaj deo sa paljenjem mi najbolje uspeva kad radim na šporetu na plin. Onda nalijem viski i samo malo iskrivim tiganj, da uhvati plamen od plina. Nastane nešto poput manje eksplozije. Odlično ako hoćete da zadivite i/ili oterate goste. Posle toga isključite ringlu. Ostavite palačinke još par minuta da se čokolada u njima rastopi. Po serviranju prelijete sosom iz tiganja.