уторак, 4. децембар 2012.

Supa sa pilećim kuglicama



























Za dve osobe:


  • komad pilećeg filea, oko 200 grama
  • jedno jaje
  • 3-4 kašike prezle
  • prstohvat bibera
  • kašičica slatke aleve paprike (ovoga sam se kasnije setio jer mi kugle na slici deluju malo anemično)
  • kašika soja sosa
  • malo praziluka i šargarepe seckanih na trakice, kao sa slike
  • 500 ml vode + pileća kocka za supu (za 500 ml)
  • jedna-dve crvene ljute paričice
  • 200 grama bambusovih izdanaka (iz konzerve, seckani na listiće)
  • dve kašike kikiriki ulja
  • dve kašike soja sosa
  • kašika fiš sosa
  • kašika slatko-ljutog sosa
  • kašičica narendanog, svežag đumbira
  • dva štapića sušene limunske trave
  • kašika soka od limete
  • 50-ak ml vode sa razmućenom kašikom gustina


Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: srednje-teško.

U šerpi zagrejemo 500 ml vode. U njoj skuvamo pileće belo meso. Piletinu izvadimo a u vodu stavimo limunsku travu, đumbir i kocku za supu, pa smanimo vatru na "keca". Skuvano pileće naseckamo na najsitnije komadiće i dodatno ih izgnječimo viljuškom. Prebacimo ih u pogodnu činiju i dodamo: jaje, prezlu, kašiku soja sosa, biber i alevu papriku. Lepo umesimo rukama i napravimo loptice, veličine onih za ping-pong, ili manje. Ako je potrebno dodamo još prezle. Napravljene kuglice ubacimo u šerpu sa pilećim bujonom i đumbirom i kuvamo par minuta. U međuvremenu u voku, na kikirikijevom ulju par minuta pržimo bambusove izdanke. Sada u vok prelijemo i vodu sa pilećim kuglicama. Dodamo i šargarepu, praziluk i ljutu papričicu. Dodamo dve kašike soja sosa, fiš sos i slatko-ljuti sos. Dodamo malo soka od limete i vodu sa gustinom, pa pustimo da kratko vri - možda 5 minuta.