петак, 9. новембар 2012.

Piletina & tofu


























Chicken & Tofu. English translation at the bottom of this page.Za dve osobe:


  • 200 grama pilećeg belog mese
  • 200 grama tofu sira
  • šaka boranije iz zamrzivača
  • jedna šargarepa naseckana na kolutove
  • malo praziluka (10-ak cm, narezan na kolutove, malo ukoso i može tanje nego kod mene na slici; ja sam hteo da ostane ceo)
  • jedna ljuta papričica
  • dve kašike svetlog soja sosa
  • kašika čili sosa (ja sam koristio onaj marke Remia, slatko-ljuti)
  • kašičica sveže narendanog đumbira
  • jedan štapić suve limunske trave, oko 5 cm - sitno narendan (šteta što nemamo svežu lemongrass)
  • malo bibera
  • 100-ak ml vode sa razmućenom kašičicom gustina
  • dve kašike susamovog ulja (Kad smo kod njega, može se nabaviti u prodavnicama zdrave hrane i to je ono hladno ceđeno - zdravo susamovo ulje. Tu ne mogu ništa da prigovorim, ali probajte ono koje ja kupujem kod Kineza u Bloku 70, ili u Veru - mislim da je Blue Dragon. Dve kapi mirišu kao cela boca onog hladno ceđenog.)


Prilog:
  • rezanci od pirinča
  • zelena salata sa malo limuna, ulja i prstohvatom susama (možete ga prethodno malo propržiti u manjoj šerpi sa par kapi susamovog ulja; može malo i preko glavnog jela)





Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: lako.




Dobro zagrejati vok. Dodati susamovo ulje. Ubacivati i po pet minuta pržiti, redom: piletinu, boraniju, tofu, šargarepu, praziluk. Sada dodati soja sos, čili sos, đumbir, limunsku travu i biber. Pržiti sve zajedno još pet minuta. Dodati vodu sa gustinom, lako promešati i pustiti da kratko vri (3-5 minuta).





Ne znam koja mi je fotografija bolja. Na jednoj se bolje vide štapići... 





Ali na drugoj se lepše vidi šjelo.










Chicken & Tofu

Serves for two:

  • 200 grams of chicken filet
  • 200 grams of tofu
  • handful of green beans 
  • one carrot chopped into slices
  • small leeks about 10 cm, cut into slices
  • One hot pepper cut into slices
  • two tablespoons light soy sauce
  • tablespoon of chili sauce 
  • teaspoon grated fresh ginger
  • a dry lemongrass stick, about 5 cm - finely grated (too bad I didn’t have fresh lemongrass)
  • some pepper
  • 100-ml water with a teaspoon of cornstarch
  • two tablespoons of sesame oil 
  • rice noodles
  • green salad with a little lemon and a pinch of sesame oil, maybe some sesame seeds


Preparation time: about 30 minutes.
Weight: easy.

Heat a wok well. Add sesame oil. Put in and fry for about 10 minutes, in this order: chicken, beans, tofu, carrot, leek. Now add soy sauce, chili sauce, ginger, lemon grass and pepper. Fry all together for five minutes. Add the water and cornstarch. Simmer 3-5 minutes.