Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

петак, 23. март 2012.

Suvlaki



























Za dve osobe:

  • 2-3 svinjke šnicle (Pišem ono što sam ja koristio, može bilo koji komad svinjskog mesa.)
  • malo piletine (Ja sam imao jedan karabatak i pola filea.)
  • malo crvene i zelene parike naseckane na kockice (Tehnički nisu baš kockice, pre su kvadratići.)
  • kašičica narendane kore od pomorandže
  • kašičica narendane kore od limuna
  • začini (Origano za svinjetinu. Kari, korijander i Jalapeno čili za piletinu. So, biber i maslinovo ulje preko svega.)


Vreme pripreme: oko 1 sat.
Težina: lako.

Meso naseckati na kockice. Posoliti i pobiberiti. Svinjetini sam dodao koru od pomorandže i origano. Piletinu sam začinio karijem, korijanderom i Jalapeno čilijem, i dodao joj koru od limuna. Sve sam prelio maslinovim uljem i ostavio u frižideru 30-ak minuta. 



Onda sam napravio ražnjiće: svinjke sa crvenom paprikom a pileće sa zelenom.  Može i obrnuto. 



Peku se na gril tiganju dok sa svih strana ne porumene. Recimo da svaku od 4 strane pečete nekih 5-6 minuta.


Dva krompira dobro oprana, izbockana viljuškom idu u mikrotalasnu 10 minuta na 500W. Onda se oljušti, iseče na deblje kolutove, prelije maslinovim uljem i zapače na gril tiganju. So i začini po želji.




Evo i jednog starijeg recepta. Svinjski suvlaki spreman na roštilju. Za 4 osobe potrebno:

  • kilogram svinjskog mesa (od buta; uspešni su mi bili i od onog dela od kojeg se dobijaju kotleti; može i od vrata za ljubitelje masnijeg mesa) - seckano na sitnije, podjednake, komadiće 
  • kockice dimljene slanine - oko 200 grama (nije obavezno, šta više ne ide u suvlaki; ali ako neko voli...)
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat origana
  • imao sam u mlinu od nekog prethodnog recepta kim, korijander, crni i beli biber, pa sam samleo malo i od te kombinacije - na vrh kašičice
  • sok od pola limuna
  • narendana kora od limuna - 1 kašičica, samo površinski žuti deo (ono dublje je gorko)
  • može se dodati i malo anisa


Za prilog:

  • crveni luk isečen na kolutove
  • malo kuvanog povrća

Vreme pripreme: oko 1 h. 
Težina: srednje-teško.

Svinjsko meso, od buta (ko voli može i nešto masnije - možda od vrata), naseći na kockice. Posoliti. U činiju sa mesom dodati začine i limun, dobro promešati i ostaviti 10-ak minuta. Slaninu naseckati na četvrtaste listiće približno velike kao i kockice mesa. Nanizati na štapiće meso-slanina-meso... Ispeći na roštilju.


1 коментар:

  1. Cestitam suvlakia lice na one sto jedemo u Grckoj. Ipak zacini nisu isti. Lepe slike.

    ОдговориИзбриши