Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

среда, 04. јул 2012.

Shrimp salad


























Sastojci:

  • 500 grama smrznutih škampa
  • kapar - jedna kašika
  • pola glavice crvenog luka - krupnije seckan
  • dve čena belog luka - krupnije naseckana
  • 5-6 naseckanih zelenih maslina
  • sitno seckan svež peršun
  • 5-6 kašika maslinovog ulja
  • sok od pola limuna
  • kašika belog vinskog sirćeta
  • so i biber po ukusu
  • 4 lista zelene salate
  • zeleni biber, krupno samleven, za kraj


Vreme pripreme: 15 minuta.
Težina: lako!

Dakle, salata od škampa. Škampe treba kuvati oko 10-15 minuta. Iscediti. U istu šerpu sada dodti sve ostale sastojke. Promešati. Na tanjir za serviranje staviti zelenu salatu. Presuti škampe iz šerpe. Staviti u frižider da se malo rashlade. Pre serviranja dodati još malo maslinovog ulja i krupnije samleven zeleni biber.



Orada





























Sastojci:

  • orada (jedna po osobi)
  • so i biber po ukusu
  • 4-5 kašika maslinovog ulja
  • jedan plavi patlidžan
  • jedna tikvica
  • jedan paradajz
  • dva čena belog luka
  • origano
  • svež bosiljak
  • limeta


Vreme pripreme: 20-ak minuta
Težina pripreme: lako

Ribu posoliti, pobiberiti, preliti maslinovim uljem i ispeći na teflonskom tiganju. Izvaditi ribu a na istom tiganju, na još malo maslinovog ulja, propržiti na kockice naseckan plavi patlidžan, paradajz (izvadite deo sa semenkama), tikvicu i krupnije seckan beli luk. Dodati so, biber i malo origana. Svež bosiljak i limeta za serviranje.






Grčka salata



























Greek salad. English translation at the bottom of this page. Sastojci:


  • dva srednja paradajza (malo tvrđi)
  • jedan krastavac (može oljušten, lepše sa korom)
  • jedna glavica crnog luka (naseckate na kolutove pa rukom odvojite prstenove; možete seckati i na neki drugi način)
  • jedna zelena paprika (isto na kolutove)
  • kriška feta sira (najlepše ovčijeg feta sira)
  • so po ukusu
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • prstohvat origana


Vreme pripreme: 10 minuta.
Težina: lako!


U pogodnu činiju staviti sve sastojke. Posoliti. Preliti maslinovim uljem i izmešati. Servirati, recimo u tanjiru (tamo gde sam bio nisam imao lepši). Staviti preko krišku fete. Preliti sa još malo maslinovog ulja. Prstohvat origana za kraj. 



A, evo još jedne fotografije. Da malo otvorimo apetit. 


Ouzo. Podrazumevano piće uz grčku salatu. Može i Metaxa, ja ne bih odbio.

Evo ispod još jedne, jer ne mora sve uvek isto. Neoljušten krastavac, običan crni luk, kozji sir. Obavezno maslinovo ulje.




Greek salad


Ingredients


  • two medium tomatoes
  • one cucumber cut into slices
  • one onion cut into slices, or rings as at my photos
  • one green pepper cut into rings
  • slice of feta cheese (best sheep feta)
  • salt to taste
  • 5 tablespoons olive oil
  • pinch of oregano


Just mix all the ingredients. Season with salt, olive oil and oregano.