Za 4-6 osoba:
- dva do dva i po kilograma dimljenih svinjskih kolenica (3-4 komada; deluje mnogo ali vodim se činjenicom da smo jedne večeri drugar i ja pojeli skoro kilogram i po)
- dva litra vode (da pokrije kolenice u loncu)
- dva tri lista lorbera
- kašičica bibera u zrnu
Prilog:
- dva-tri krompira, na kolutove
- dve šargarepe, na kolutove
- koren paškanata, na kocke
- pola korena celera, na kocke
- možda jedna trećina glavice kupusa (krupnije nasečen)
- praziluk (jedno 15-20 cm, iseckan na kolutove)
- dve ili tri kutlače tečnosti od kuvanja kolenica
- malo bibera
Za sos:
- dve-tri kašike rena
- šoljica mleka
- 50-ak grama maslaca
- dve ili tri kutlače tečnosti od kuvanja kolenica
- sredina od dve kriške bajatog hleba
- so, biber i prstohvat šećera
Vreme pripreme: oko 2 i po sata (možda 3 sata).
Težina pripreme: lako.
Veći lonac. Kolenice, voda, biber u zrnu i lorber. Poklopiti. Kad provri, smanjiti "na keca" i ostaviti bar dva sata. Najbolje posle sat vremena odvojiti i izbaciti kosti, a meso ostaviti da se kuva sve do serviranja.
Negde pola sata pre kraja kuvanja kolenica izaberete još dve šerpe. Jednu veću u koju stavite svo pomenuto povrće, malo soli i bibera. Nalijete sa malo tečnosti od kuvanja koenica.
Poklopite i ostavite da se dinsta jedno pola sata. Za mene je i to mnogo. Ja volim "na zub".
U drugoj, manjoj šerpi, rastopite maslac. Dodate izmrvljen hleb, mleko, ren i malo tečnosti od kolenica. Pustite da malo vri. U međuvremenu uzmete onu alatku za pasiranje, pa sve to lepo izgnječite i izmešate, da dobijete lep sos. Začinite: so, biber, malo šećera, i po potrebi još malo rena. Servirate kao na slici.
Umesto preliva od rena probajte ovo: u manjoj šerpi na 2-3 kašike ulja, propržite dve kašike grubo tucane aleve paprike; prelijete preko kolenica i 10-ak minuta zapečete u rerni.
Za šta god da se odlučite, kad vadite meso iz lonca, koristite kutlaču te zahvatite i dosta tečnosti. Meso stalno mora da je sa tom vodom u kojoj se kuvalo. Ako se odlučite da ih zapečete u rerni, neka to bude samo 10 minuta, da gornji sloj uhvati koricu; kao vrh ledenog brega kojem je veći deo u vodi. Da se tako pesnički izrazim.
Pogledajte i kako spremiti svežu svinjsku kolenicu. Pravi gurmanski recept: http://blog-chef.blogspot.com/2013/04/kolenica-sos-od-rena-2.html
Pogledajte i kako spremiti svežu svinjsku kolenicu. Pravi gurmanski recept: http://blog-chef.blogspot.com/2013/04/kolenica-sos-od-rena-2.html
Supa od kolenice:
Potrebno:
- 500 ml tečnosti od kuvanja kolenica
- oko 250 ml vode
- lišće od celera
- glavica crnog luka, oljuštena, oba kraja zapečena na šporetu, da malo pocrne
- jedna šargarepa - iseckana na kolutove
- 15 cm praziluka, na kolutove
- jedan koren paškanata i pola korena celera, iseckanih na kocke
- jedna šaka na kocke naseckane bundeve
- jedna šaka prethodno skuvanog žita
- kašika biljnog začina
- dva lista lorbera
Vreme pripreme: 45 minuta.
Težina: lako.
Ovo je već 4 šerpa. Ja sam kuvao na šporetu na drva, pa kad već ložim... Ubacite malo vode, lišće celera, luk, šargarepu, paškanat, celer i bundevu; počnete otprilike posle sat vremena kuvanja kolenica, kad odvojite i izbacite kosti, taman će se pokazati da sada ima previše vode u šerpi sa kolenicama. Prebacite višak (500ml) u šerpu za supu. Kuvate 45 minuta. Pred kraj izvadite luk, lišće celera i lovorov list, a ubacite kolutove praziluka, prethodno skuvano žito i po ukusu biljnog začina. Neka stoji na kraju šporeta do serviranja.
Pihtije:
Na kraju, skromno. Posle sat vremena kuvanja kolenica, izdvojite malo mesa. Jedno 100 grama. Sitno naseckate i stavite u dublji tanjir. Dodate malo soli, bibera i jedan čen belog luka - sitno seckan. Prelijete sa dve-tri kašike tečnosti od kolenica. Ja sam na sredinu stavio i malo celerovog lista. Zbog slike. Potrebno je sat i po u frižideru, da dobijete prave domaće pihtije.
Malo sam preterao sa "prave pihtije". U kući imam starog majstora za pihtije i složili smo se da su ove daleko od pravih. Za prave mora da dominira sveža teleća kolenica. Onda budu bele i providne. Ovako su žućkaste, mutne, da ne kažem malo mučne. Na kraju, iako ih ne bih poslužio na Svetog Jovana, ovako u predsezoni su pravi pogodak.
Jednim udarcem tri muve:-) Genijalna ideja mada ja radim nešto slično. Za Božić se nekako ustalilo da kuvam butkice. Pošto se nikada ne pojede sve, ostatke iseckam i dodam u već skuvane pihtije koje kuvam isključivo od junećih nogu, ribića ili repa. Uvek imam kuvane pihtije jer slavimo Sv. Stefana, 3. dan Božića.
ОдговориИзбришиRecept je stigao u pravo vreme, odlična kombinacija!
Recimo dva i po u jedan.
ИзбришиSuper izgleda sve ovako zajedno, sos od rena prave i ovdje u Danskoj, priznajem nikad nisam probala sama, pa tako da ne znam sastojke :)
ОдговориИзбришиSuper je sos. Bilo bi lepše praviti ga sa sveže narendanim renom. Ja sam koristio onaj iz teglice. Dođe na isto, ali ne zvuči tako lepo... Rekao bih i eksluzivno, jer koren rena odavno nisam video...
Избриши