Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

недеља, 11. новембар 2012.

Kolenice & sos od rena



























Za 4-6 osoba:

  • dva do dva i po kilograma dimljenih svinjskih kolenica (3-4 komada; deluje mnogo ali vodim se činjenicom da smo jedne večeri drugar i ja pojeli skoro kilogram i po)
  • dva litra vode (da pokrije kolenice u loncu)
  • dva tri lista lorbera
  • kašičica bibera u zrnu


Prilog:

  • dva-tri krompira, na kolutove
  • dve šargarepe, na kolutove
  • koren paškanata, na kocke
  • pola korena celera, na kocke
  • možda jedna trećina glavice kupusa (krupnije nasečen)
  • praziluk (jedno 15-20 cm, iseckan na kolutove)
  • dve ili tri kutlače tečnosti od kuvanja kolenica
  • malo bibera


Za sos: 

  • dve-tri kašike rena
  • šoljica mleka
  • 50-ak grama maslaca
  • dve ili tri kutlače tečnosti od kuvanja kolenica
  • sredina od dve kriške bajatog hleba
  • so, biber i prstohvat šećera


Vreme pripreme: oko 2 i po sata (možda 3 sata).
Težina pripreme: lako.

Veći lonac. Kolenice, voda, biber u zrnu i lorber. Poklopiti. Kad provri, smanjiti "na keca" i ostaviti bar dva sata. Najbolje posle sat vremena odvojiti i izbaciti kosti, a meso ostaviti da se kuva sve do serviranja. 

Negde pola sata pre kraja kuvanja kolenica izaberete još dve šerpe. Jednu veću u koju stavite svo pomenuto povrće, malo soli i bibera. Nalijete sa malo tečnosti od kuvanja koenica. 


Poklopite i ostavite da se dinsta jedno pola sata. Za mene je i to mnogo. Ja volim "na zub". 



U drugoj, manjoj šerpi, rastopite maslac. Dodate izmrvljen hleb, mleko, ren i malo tečnosti od kolenica. Pustite da malo vri. U međuvremenu uzmete onu alatku za pasiranje, pa sve to lepo izgnječite i izmešate, da dobijete lep sos. Začinite: so, biber, malo šećera, i po potrebi još malo rena. Servirate kao na slici.

Umesto  preliva od rena probajte  ovo: u manjoj šerpi na 2-3 kašike ulja, propržite dve kašike grubo tucane aleve paprike; prelijete preko kolenica i 10-ak minuta zapečete u rerni. 

Za šta god da se odlučite, kad vadite meso iz lonca, koristite kutlaču te zahvatite i dosta tečnosti. Meso stalno mora da je sa tom vodom u kojoj se kuvalo. Ako se odlučite da ih zapečete u rerni, neka to bude samo 10 minuta, da gornji sloj uhvati koricu; kao vrh ledenog brega kojem je veći deo u vodi. Da se tako pesnički izrazim.

Pogledajte i kako spremiti svežu svinjsku kolenicu. Pravi gurmanski recept: http://blog-chef.blogspot.com/2013/04/kolenica-sos-od-rena-2.html


Supa od kolenice:






















Potrebno:

  • 500 ml tečnosti od kuvanja kolenica
  • oko 250 ml vode
  • lišće od celera
  • glavica crnog luka, oljuštena, oba kraja zapečena na šporetu, da malo pocrne
  • jedna šargarepa - iseckana na kolutove
  • 15 cm praziluka, na kolutove
  • jedan koren paškanata i pola korena celera, iseckanih na kocke
  • jedna šaka na kocke naseckane bundeve
  • jedna šaka prethodno skuvanog žita
  • kašika biljnog začina
  • dva lista lorbera


Vreme pripreme: 45 minuta.
Težina: lako.

Ovo je već 4 šerpa. Ja sam kuvao na šporetu na drva, pa kad već ložim... Ubacite malo vode, lišće celera, luk, šargarepu, paškanat, celer i bundevu; počnete otprilike posle sat vremena kuvanja kolenica, kad odvojite i izbacite kosti, taman će se pokazati da sada ima previše vode u šerpi sa kolenicama. Prebacite višak (500ml) u šerpu za supu. Kuvate 45 minuta. Pred kraj izvadite luk, lišće celera i lovorov list, a ubacite kolutove praziluka, prethodno skuvano žito i po ukusu biljnog  začina. Neka stoji na kraju šporeta do serviranja.



Pihtije:

Na kraju, skromno. Posle sat vremena kuvanja kolenica, izdvojite malo mesa. Jedno 100 grama. Sitno naseckate i stavite u dublji tanjir. Dodate malo soli, bibera i jedan čen belog luka - sitno seckan. Prelijete sa dve-tri kašike tečnosti od kolenica. Ja sam na sredinu stavio i malo celerovog lista. Zbog slike. Potrebno je sat i po u frižideru, da dobijete prave domaće pihtije.

Malo sam preterao sa "prave pihtije". U kući imam starog majstora za pihtije i složili smo se da su ove daleko od pravih. Za prave mora da dominira sveža teleća kolenica. Onda budu bele i providne. Ovako su žućkaste, mutne, da ne kažem malo mučne. Na kraju, iako ih ne bih poslužio na Svetog Jovana, ovako u predsezoni su pravi pogodak.

4 коментара:

  1. Jednim udarcem tri muve:-) Genijalna ideja mada ja radim nešto slično. Za Božić se nekako ustalilo da kuvam butkice. Pošto se nikada ne pojede sve, ostatke iseckam i dodam u već skuvane pihtije koje kuvam isključivo od junećih nogu, ribića ili repa. Uvek imam kuvane pihtije jer slavimo Sv. Stefana, 3. dan Božića.
    Recept je stigao u pravo vreme, odlična kombinacija!

    ОдговориИзбриши
  2. Super izgleda sve ovako zajedno, sos od rena prave i ovdje u Danskoj, priznajem nikad nisam probala sama, pa tako da ne znam sastojke :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super je sos. Bilo bi lepše praviti ga sa sveže narendanim renom. Ja sam koristio onaj iz teglice. Dođe na isto, ali ne zvuči tako lepo... Rekao bih i eksluzivno, jer koren rena odavno nisam video...

      Избриши