Četiri kalcone, testo:
- 800 grama brašna
- 40 grama kvasca
- ne znam koliko vode (možda oko 200 ml)
- veliki prstohvat soli
- jedno umućeno jaje
Unutra sam stavio ono što sam našao u frižideru, pišem otprilike, za dve kalcone, druge dve ću praviti sutra sa drugačijim sastojcima (pustite mašti navolju, možete staviti sve što bi stavili na picu):
- neka ljuta kobasica (kao sremska ili peperoni), sitno naseckana, 100-ak grama
- kačkavalj, oko 150 grama, naseckan na kockice
- jedna šaka šampinjona, na kockice
- 4-5 kašika ljutog kečapa
- so, biber, bosiljak
- 3-4 kašike maslinovog ulja (koristio sam moje - sa origanom)
- malo sitno seckanih zelenih i crnih maslina
Vreme pripreme: oko 2 sata.
Težina: srednje-teško.
Umesite testo za picu. Originalni italijanski recept, iz knjige sa picama sam stavio kod - Pica sa gorgonzolom i jabukama. Ukratko, 60 grama brašna i pola šolje mlake vode, sa razmućenih 40 grama kvasca, se umese u kuglicu veličinu one za bilijar, pa se ostavi na 1 sat.
Zatim se ta kugla umesi sa ostatkom brašna uz postepeno dodavenje mlake vode (zato i ne mogu da napišem koliko tačno vode), dok se ne dobije glatko, elastično testo. Sad se ono podeli na 4 lopte, koje se ostave pokrivene da narastu duplo. Dakle, što bi rekli dva puta stasava.
Sada svaku loptu razvučemo u krug, na debljinu od oko 5 mm. Sredinu namažemo paradajz pelatom, kečapom, nekim ljutim sosem i sl. Stavimo sve sastojke. Rubove premažemo jajetom, da se zalepe kad preklopimo testo. Po preklapanju malo rukama izradimo ivice, pa ih još malo premažemo jajetom.
Stvarno nisam mogao da kuvam u nedelju uveče. Izvolte bilo koji drugi dan.
ОдговориИзбриши