Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

уторак, 25. септембар 2012.

Pica sa svinskom mašću




















Naleteo sam na neku knjigu o picama. Piše da je ovo jedan od najstarijih recepata za picu. Možda iz Napulja.

Potrebno:

  • testo za picu (Ovo koje ja pravim je detaljno opisano kod pice sa sardinama i inćunima, na ovom blogu - meni je savršeno, ali ću probati da sledeći put napravim testo po malo drugačijoj metodi - "školski",  iz pomenute knjige)
  • dve velike kašike svinjske masti
  • malo rendanog ovčijeg sira
  • oko 200 grama mocarele - iskidane prstima
  • dve kašičice sitno seckanog svežeg bosiljka
  • prstohvat soli, malo bibera i malo origana
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan (ovo nije u originalnom receptu, ni ja ga nisam stavio, ali mi se učinilo da fali...)


Vreme pripreme: 20-ak minuta (testo ne računam).

Težina: lako (testo ne računam)


Razvucite testo u krug, na nekih 5mm debljine. Stavite ga u tepsiju na koju ste naneli malo brašna. Premažite ga svinjskom mašću. So i biber. Rendani ovči sir i mocarela. Bosiljak i origano. Po želji jedan čen belog luka - sitno iseckan. Probajte na jednoj polovini. Kao što rekoh, nije u originalnom receptu. Peći 15 do 20 minuta u maksimalno zagrejanoj rerni (275 stepeni C).


Havajska pica





Potrebno:
  • testo za picu (način pripreme detaljno opisan kod pice sa sardinama i inćunima, na ovom blogu)
  • paradajz sos za picu
  • šunka (oko 150 grama, tanko narezana)
  • mocarela (oko 200 grama iskidana prstima na sitnije komade (ili bilo koji kačkavalj)
  • ananas iz konzerve - kockice, 4-5 kašika
  • bosiljak za dekoraciju


Za paradajz sos:
  • paradajz pelat - konzerva, iseckan na kockice (ili svež paradajz, potopljen na kratko u vrelu vodu, oljušten, pa sitno naseckan)
  • glavica crnog luka, sitno naseckana
  • 2-3 čena belog luka - sitno seckan
  • kašićica origana
  • kašika kečapa ili paradajz pirea
  • kašičica sitno seckanog svežeg bosiljka
  • dve kašike maslinovog ulja
  • so i biber
  • pola kašičice šećera


Vreme pripreme: 30-ak minuta - sos, sat i 15-20 minuta - testo, 20-ak minuta - pica.
Težina: zahtevno (ili pak lako, ako sos zamenite kečapom, a imate gotovo testo).


Na maslinovom ulju kratko pržite crni luk, dok ne postane staklasto providan i zlatno žut. Dodate na kratko i beli luk, a onda paradajz i začine. Pustite da provri, a onda smanjite i ostavite da se krčka 20-ak minuta. Držite ga u frižideru i koristite za bilo koju picu. Ako propržite mleveno meso, dodate ovaj sos, malo crnog vina i muskatnog oraha dobićete nešto kao BOLONJEZE SOS, za špagete ili lazanje.


Razvučete testo u krug, naka bude što tanje i stavite u tepsiju na koju ste naneli malo brašna. Nanesete sos od paradajza (sos ne bi trebalo stavljati po kraju testa - kao ja; ostavite otprilik 1,5 cm slobodnog testa, koje će da se podigne i da lep izgled pici - ne kao moja). Zatim idu šunka, pa mocarela, pa kockice ananasa. Poprskajte sa malo maslinovog ulja, malo sveže samlevenog bibera, pa maksimalno zagrejanu rernu - otprilike 20 minuta.

Čuo sam da je ovo najprodavanija pica u Australiji.