Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

субота, 13. октобар 2012.

Lazanje






















U nekoj emisiji na TV-u kuvari amateri su imali sat vremena da naprave lazanje. Sounds like a challenge.

Za 4 osobe.

Bolonjeze:

  • 250 grama mlevenog mesa
  • 150-200 ml soka od paradajza (ili paradajz pelata ili tako nečega)
  • 50 ml crnog vina
  • 2-3 kašike ulja
  • glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • prstohvat bibera
  • prstohvat sušenog peršuna
  • malo sveže narendanog muskatnog oraha
Bešamel sa pečurkama:
  • 250 grama šampinjona iseckanih na kockice
  • 2-3 kašike ulja
  • velika kašika brašna (možda jedna i po)
  • oko 200 ml mleka
  • so i biber po ukusu
  • 20 grama maslaca
Plus:
  • pakovanje kora za lazanje (Pošto sam jurio sat vremena, uzeo sam one od svežeg testa, koje nije potrebno kuvati. Ako uzmete one drugačije, svaka ide u vrelu vodu na par minuta, pa se vadi i stavlja u posudu za pečenje... Pa onda sledeća... Puno vremena i nerava)
  • 200 grama kačkavalja
  • malo neutralne pavlake


Vreme pripreme: 1 sat i 9 minuta!!!
Težina: zahtevno.

Bolonjeze. Na jednoj ringli, u manjoj šerpi zagrejete ulje. Na njemu par minuta pržite sitnije seckan crni luk. Dodate mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Dodate paradajz, vino, so, biber, šećer i muskatni orah. Smanite ringlu na "keca" i ostavite tako.

Bešamel sa pečurkama. Na drugoj ringli, u manjoj šerpi, na maslacu propržite šampinjone. 10 minuta. Izvadite ih, a u šerpu dodate malo ulja i na njemu propržite brašno. Sada polako dodajete mleko i energično mešate. Koristite najbolje onu metalnu mutilicu za jaja. Po potrebi dodjte i malo vode. Vratite pečurke. Lepo promešajte i isključite obe ringle.

Oba sosa treba da su neke umerene gustine. Možda pre gusti, nego retki.

Uključimo rernu na 200 stepeni C.


Vatrostalnu posudu za pečenje premažemo maslacem. Stavimo jednu koru, a drugu po potrebi ukrojimo da lepo pokrijemo dno posude. Nanesemo bolonjeze sos. Stavimo drugu koru. Nanesemo bešamel. Stavimo treću koru... Ja sam stavio tri sloja bolonjeze sosa i dva sloja bešamela. Stavimo i poslednju koru. Narendamo preko dosta kačkavalja i prelijemo sa malo neutralne pavlake.


Pečemo u rerni 20-ak minuta. Rešetku pomerimo na donji nivo (ne pečemo na sredini jer će kačkavalj da porumeni ranije nego što treba i na kraju da izgori, a testo neće biti dobro skuvano).

To bi na kraju ovako izgledalo.




E, ali ako ne jurite rekord u brzini pripreme lazanja možete spremiti nešto drugačije. Inspirisano italijanskom zastavom. Premažete vatrostalnu posudu maslacem. Poređate jedan red kora za lazanje. Ukrojite ih da lepo prekriju dno. Premažete i njih sa malo maslaca, pa dodate još jedan dobro ukrojen red. 



Sada ide bolonjeze - jedan prst debljine. Pa opet dva dobro ukrojena sloja testa sa maslacem. 

Onda bešamel sa pečurkama - jedan prst. (I preko bolonjeze sosa i preko bešamela narendate malo kačkavalja i dodate koju kašiku rendanog parmezana.) 

Preko bešamela idu  još dva sloja testa sa maslacem, pa zeleni sloj, napravljen od blitve ili spanaća. Sitno iseckate blitvu (otprilike jednu onu vezicu), pržite je kratko na malo maslinovog ulja. Dodate kašiku brašna, pržite 5 minuta. Dodate čašu vode. Pustite da vri 10-ak minuta, da se zgusne. Možete ga dodatno popraviti štapnim mikserom. 

Preko ovog zelenog idu još dva sloja testa, pa dosta narendanog kačkavalja, parmezana i neutralne pavlake. 

Ovako izgleda na kraju. 



Odnosno, ovako izgleda kad se iseče na kocke i servira uz dobro crno vino. Pre sečenja pustite da se 10-ak minuta prohladi, da se sir u sosaovima malo stegne, kako se sosovi ne bi razlivali i mešali. Da se lepo vide sva tri sloja. 


6 коментара:

  1. woooow ! una nueva manera de preparar lasagna ! que bien siempre la hice de acelga o espinaca entre capas y obviamente embebida en bolognesa para que hidrate durante la coccion las placas, nunca aprendi a hacerlas caseras aunque me gustaria. Tiene muy buena pinta y de imaginarme pareciere que sabe deliciosa! Probaré hacerla.

    ОдговориИзбриши
  2. Milane ovakvu nisam pravila, deluje za 10+ :-)

    ОдговориИзбриши
  3. Wau! Njam :) Sviđa mi se ova varijanta jer mi deluje kremasto i zeleno, mislim, ima povrća ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima povrća i mesa. Može se napraviti i samo sa povrćem...

      Избриши