Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

субота, 13. октобар 2012.

Čorba od pečuraka






























Za 4 osobe:

  • pakovanje šampinjona, oko 400-500 grama (mogu bilo koje pečurke, mogu dve ili tri vrste zajedno)
  • 1-2 čena belog luka
  • jedna velika kašika brašna (može jedna i po ako želite gušću čorbu; može neko da proba i sa dve, ali po meni, bolje je staviti više šampinjona ili pavlake)
  • oko 0,8 l vode
  • velika kašika kisele pavlake dobro razmućena u malo vode (za malo drugačiji ukus može  neutralna pavlaka, ili pola šolje mleka)
  • so, biber i biljni začin po ukusu (recimo prstohvat bibera i puna kašičica biljnog začina, bez soli)
  • 2-3 kašike ulja
  • malo maslinovog ulja za kraj
  • 20-ak grama maslaca
  • ako neko ima sušene vrganje ili šitake, jedna ili dve kašičica istih, sitno samlevenih u blenderu bi ovde došla kao budali šamar
Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: srednje teško.

Šampinjone iseći na kockice (sitnije), 15-ak  sitnijih ostaviti cele za dekoraciju. Početak je isti kao za sos od pečuraka. Dakle, na maslacu izdinstajte šampinjone, 10-ak minuta. Prebacite ih u tanjir, a u istoj šerpi na malo ulja (ili opet na maslacu) dobro propržite brašno. Mešajte dobro, drvenom kašikom. Koristite po želji jednu ili jednu i po veliku kašiku brašna. Kad to završite krenite polako da sipate vodu uz neprekidno intenzivno mešanje (svakako, biće bolje ako umesto vode koristite proceđen bujon od iskuvanog povrća - šargarepa, celer, paškanat, luk). Ovaj deo je i "najkomplikovaniji" u celom receptu, i ko ume da lepo izmeša uprženo brašno i vodu, umeće da napravi bilo koji sos ili čorbicu (bešamel, sos od pečuraka, pire od spanaća, teleću čorbu, karfiol čorbu... čorbu od tikvica...). Preostaje samo da ubacite pečurke, pavlaku, jedan ili dva čena sitno seckanog belog luka i začine. Pustite da se krčka 10-15 minuta. Na kraju dodajte sitno seckan svež peršun, a po serviranju poprskajte sa malo maslinovog ulja.

Probajte i ovako: Na maslacu propržite šampinjone, dodate beli luk i začine, nalijete sa 700 ml vode, a u preostalih 100 ml razmutite kašiku i po brašna, pa je dodate kad čorbica provri. Jednostavno. Na kraju pavlaka.

KREM ČORBA OD PEČURAKA

Sve isto, ali za ovu količinu koristite dve kašike brašna i samo na kraju sve prebacite u blender. Zzz...zz...zzz... Vratite u šerpu, dodate još malo maslaca i li pavlake za kuvanje ili mleka... Začinite i ostavite par minuta da krčka.

Нема коментара:

Постави коментар