Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

недеља, 27. мај 2012.

Skuša 2



























Po osobi:


  • jedna veća skuša - bez glave, isečena uzdužna dve polovine; ili kao gore na tanjiru jedna i po
  • jedan limun
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 kašike svežeg, sitno seckanog peršuna
  • so i biber po ukusu
  • 2-3 kašike limunovog soka
  • 20-ak grama maslaca
  • prstohvat mešanog začinskog bilja (ruzmarin, majčina dušica, bosiljak...)


Vreme pripreme: oko 30 minuta.

Težina: lako.

Skušama odseći glave, uzdužno ih iseći na polovine. So, biber i maslinovo ulje. Peći na gril tiganju sa samo jednim okretanjem. Pred kraj pečenja dodati sitno seckan svež peršun, malo limunovog soka i beli luk. Servirati na tanjir sa kolutovima limuna i kockicama krompira, kuvanih u slanoj vodi. 

Rastopiti malo maslaca, dodati malo maslinovog ulja, majčinu dušicu i bosiljak. Preliti sve u tanjiru. 

Sačekati par minuta da maslac počne da se steže, da se vidi. Dodati još malo soli i bibera pa poslušiti.

Obzirom da je jelo vrlo "fino" ovde bih se (priznajem, dosta teško) odrekao špricera i išao na čisto belo vino. Možda Chardonnay? Možda neka lepa čaša? Da pomenem i moju drugu omiljenu seriju - Frasier.

Kung pao piletina





























Za dve osobe:
  • dva parčeta pilećeg belog mesa iseckana na kockice srednje veličine (marinirana 30-ak minuta u mešavini: 1 supena kašika soja sosa, supena kašika belog vina, supena kašika susamovog ulja, ravna kašičica skroba i 2-3 kašike vode)
  • ulje za prženje
  • jedna vezica mladog crnog luka - iseckana na parčiće dužine oko 2cm
  • dva čena belog luka
  • 5-6 suvih crvenih ljutih papričica (facing heaven papper)
  • šaka kikirikija (pečen, bez ljuske)
  • kašika soja sosa
  • kašika nekog čili sosa (Tabasko ili neka jeftinija varijanta)
  • kašičica sirćeta
  • kašičica braon šećera
  • kašika belog vina


Vreme pripreme: oko 20 minut (plus 30 za mariniranje piletine).
Težina: srednje teško.

Pileće belo iseći na krupnije kocke. Napraviti marinadu od jedne supene kašike soja sosa, supene kašike belog vina i susamovog ulja. Dodati i ravnu kašičicu skroba umešanu u malo vode (možda dve supene kašike). Piletinu marinirati oko 30 minuta.

Izvaditi piletinu iz marinade i kratko pržiti u voku na jakoj vatri. Dodati mladi crni luk, dva čena belog luka, ljute papričice (postoje one koje se gaje u kući i rastu prema gore, a imaju vrlo lep engleski naziv - facing heaven papper), kikiriki. Kratko propržiti. Na kraju preliti ostatkom marinade u koju ste dodali još: kašiku soja sosa, dve kašike nekog čili sosa, kašičicu sirćeta, kašičicu braon šećera, kašiku belog vina, eventualno još pola kašičice gustina (skroba).

Jelo treba da bude jako ljuto.

Inače ovo sam spremao posle jedne od epizoda moje omiljena serije - Seinfeld, u kojoj moj omiljeni lik - George Constanza, jede Kung pao piletinu, posle čega se ceo dan preznojava i crveni u licu...


Prvomajski uranak


























Evo jedne fotografje zaostale od 1. maja. Za savršen doručak: 

  • jagnjeća crevca (Dobro oprana. Ubacimo ih u vodu da se skuvaju. Kad voda provri, ovu prvu vodu prospemo. Nalijemo još jednom i kuvamo dok ne omekšaju. Možda 30-45 minuta, nisam siguran, nisam ih ja kuvao. Najbolje probati.)
  • 3-4 kašike ulja
  • mladi crni luko
  • so
  • biljni začin
  • biber
  • krupnu, ljutu alevu papriku 
Na malo ulja, na srednjoj vatri pržimo prethodno skuvana i isceđena crevca, nasečena na komadiće od oko 2cm. Dodamo sitnije naseckan mladi crni luk. Dodamo so, biber, biljni začin i ljutu alevu papriku. Sve je gotovo za 10-15 minuta.



Ko ne voli da započne dan uz jagnjeća crevca i hladno pivo?

Komplimenti za Old Chef-a.