субота, 6. октобар 2012.

Pica sa gorgonzolom i jabukama






























Potrebno:

  • testo za picu
  • 100 grama mocarele
  • 100 grama gorgonzole
  • jedna jabuka
  • kašika-dve maslinovog ulja
  • prstohvat soli


Težina pripreme: lako (ne računajući testo).
Vreme: oko 20 minuta (ne računajući testo).

Ovaj put sam testo radio po knjizi. Za otprilike 4-5 ovakvih pica potrebno: 800 grama brašna, 50-ak ml mlake vode sa razmućenom kockicom kvasca (50 grama), prstohvat soli, još 100-ak ml mlake vode. Najpre uzmemo 60 grama brašna, dodamo mu vodu sa kvascem i uz povremeno dodavanje brašna, zamesimo hlebić veličine kugle za bilijar. Zasečemo ga po površini - u krst, i ostavimo da stoji pokriveno 1 sat, na sobnoj temperaturi (bolje na toplijem mestu). Sada ovaj duplo uvećani hlebić stavimo na ravnu površini za mešenje, dodamo preostalih 740 grama brašna, prstohvat soli i lagano mesimo uz dodavanje vode. Mesimo sve dok testo ne postane glatko, elastično i meko. Podelimo ga na 4 do 5 dela. Napravimo od njih lopte i ostavimo ih pokrivene još 1 sat, da duplo porastu. 

E sad, svaka lopta jedna pica. Razvučemo u krug, na debljinu od 5 mm, sa nešto debljim rubom. Stavimo u tepsiju sa malo brašna. Premažemo maslinovim uljem, dodamo sireve i jabuke. U rernu na bar 250 stepeni C, dok ne porumeni.

Poslužiti uz crno vino. Ostaviti malo gorgonzole za posle večere. Uz vino. Pojesti malo i pre večere. 

Uz vino.

Najbolja pica koju sam probao.


Pizza with Gorgonzola cheese and Apples

You will need:



Preparation time: 3h (with pizza dough).
Weight: tricky (think of the dough).

When you make the dough, flatten it to a thickness of 5mm with a thicker rim. Put all the ingredients in the middle and bake 15 minutes at 270 degrees Celsius.