Za dve osobe:
- klen od 600-700 grama
- so i biber po ukusu
- 3-4 koluta limuna
- grančica sveže majčine dušice (ili osušene)
- grančica ruzmarina
- 3-4 čena belog luka (neoljušten, samo izgnječen)
Prilog:
- dva krompira (oljuštena pa iseckana na kockice)
- jedan paradajz (odvojite sredinu u kojoj su semenke a ostatak naseckajte na kockice)
- asparagus (možda 1 šaka, ukoso naseckanog)
- jedna tikvica (iseckana na kockice)
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- 2-3 čena belog luka - krupnije naseckana
- malo ruzmarina, soli i bibera
Težina: srednje teško.
Za dve osobe, upecati klena od oko 600g. Očistiti ga, posoliti i pobiberiti. Oštrim nožem napraviti zareze na koži na razmaku od oko 1cm. Napuniti ga kolutovima limuna, svežom majčinom dušicom (sa Vlasine), grančicom ruzmarina i belim lukom.
Staviti ga u nauljanu tepsiju, pa preliti sa 2-3 kašike vrelog ulja. Peći u rerni na 200 stepeni. Kad bude skoro gotov preliti ga smešom od 100-ak ml belog vina, kašičice brašna, kašike belog vinskog sirćeta i sitno seckanog belog luka. U toku završnog dela pečenja prelivati ribu tečnošću sa dna tepsije.
Za prilog, iseckati mlad krompir, posoliti i peći u rerni na 200 stepeni. Kada bude skoro gotov dodati mu na kockice seckan paradajz (bez koštica), tikvicu i asparagus. Dodati listove (iglice?) ruzmarina i maslinovo ulje. Peći još 10-ak minuta.
Špricer!
Špricer!
Zašto li se kaže - pijan ko klen?:-)
ОдговориИзбришиNe znam, ja ne pijem :)
ИзбришиMnogo.
ИзбришиMilane, objavila sam te malo na FB da se čuje glas o tvom blogu, a ti obiđi malo ostale blogove, ostavi po koji komentar da te ostali blogovi primete i počnu da prate. Videćeš da je društvo blogera sjajno i da ne očajavaš što nisi kuvar izdao jer svoje delicije možeš sa nama da podeliš i štošta još da naučiš.
ОдговориИзбришиHoću. Za početak ću da "pozajmim" šaru sa jedne tvoje čorbice.
ИзбришиHvala Jeleni sto nas je upoznala sa tvojim blogom. Ovaj recept tako dobro zvuci i izgleda :)
ОдговориИзбришиHvala jeleni što me je dovela do tvog bloga.
ИзбришиOdlican blog!Skroz njami!A ime chefa/EKV!
ОдговориИзбриши