Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

понедељак, 11. јун 2012.

Klen sa Vlasine




















Za dve osobe:


  • klen od 600-700 grama
  • so i biber po ukusu
  • 3-4 koluta limuna
  • grančica sveže majčine dušice (ili osušene)
  • grančica ruzmarina
  • 3-4 čena belog luka (neoljušten, samo izgnječen)

Prilog:
  • dva krompira (oljuštena pa iseckana na kockice)
  • jedan paradajz (odvojite sredinu u kojoj su semenke a ostatak naseckajte na kockice)
  • asparagus (možda 1 šaka, ukoso naseckanog)
  • jedna tikvica (iseckana na kockice)
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 čena belog luka - krupnije naseckana
  • malo ruzmarina, soli i bibera

Vreme pripreme: ne više od 1h.
Težina: srednje teško.



Za dve osobe, upecati klena od oko 600g. Očistiti ga, posoliti i pobiberiti. Oštrim nožem napraviti zareze na koži na razmaku od oko 1cm. Napuniti ga kolutovima limuna, svežom majčinom dušicom (sa Vlasine), grančicom ruzmarina i belim lukom. 






Staviti ga u nauljanu tepsiju, pa preliti sa 2-3 kašike vrelog ulja. Peći u rerni na 200 stepeni.  Kad bude skoro gotov preliti ga smešom od  100-ak ml belog vina, kašičice brašna, kašike belog vinskog sirćeta i sitno seckanog belog luka. U toku završnog dela pečenja prelivati ribu tečnošću sa dna tepsije.

Za prilog, iseckati mlad krompir, posoliti i peći u rerni na 200 stepeni. Kada bude skoro gotov dodati mu na kockice seckan paradajz (bez koštica), tikvicu i asparagus. Dodati listove (iglice?) ruzmarina i maslinovo ulje. Peći još 10-ak minuta.

Špricer!


8 коментара:

  1. Milane, objavila sam te malo na FB da se čuje glas o tvom blogu, a ti obiđi malo ostale blogove, ostavi po koji komentar da te ostali blogovi primete i počnu da prate. Videćeš da je društvo blogera sjajno i da ne očajavaš što nisi kuvar izdao jer svoje delicije možeš sa nama da podeliš i štošta još da naučiš.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hoću. Za početak ću da "pozajmim" šaru sa jedne tvoje čorbice.

      Избриши
  2. Hvala Jeleni sto nas je upoznala sa tvojim blogom. Ovaj recept tako dobro zvuci i izgleda :)

    ОдговориИзбриши