субота, 24. март 2012.

Pileća krilca




























Chicken wings. KFC. English translation at the bottom of this page. 

Za 4 osobe:

  • pileća krilca (kilogram ili kilogram i po?) - isečena na anatomske delove; najmanji ne koristimo
  • so i biber po ukusu
  • dva jaja
  • pola čaše piva
  • 3 velike kašike brašna
  • malo bibera i biljnog začina
  • kašika ljute aleve paprike
  • kašičica praška za pecivo
  • 100 grama prezle
  • 100 - 150 grama grubo izmrvljenih (rukom) kukuruznih pahuljica
  • ulje za prženje


Dodatak:

  • kesica majoneza (oko 100 grama)
  • kašičica senfa
  • 5-6 narendanih kiselih krastavčića
  • narendana polovina glavice crnog luka
  • sok od pola limuna
  • so i biber
  • malo sitno seckanog svežeg peršuna (ili mirođije)


Vreme pripreme: oko 1 sat.
Težina: srednje teško.


Pileća krilca podeliti na tri anatomska dela. Najmanji deo, odnosno vrh ne koristimo. Posoliti. U jednom tanjiru izmešati: dva jaja, pola čaše piva, dve-tri supene kašike brašna, biber, biljni začin, ljutu alevu papriku, malo praška za pecivo. U drugom tanjiru: podjednake količine prezle i grubo izmrvljenih kukuruznih pahuljica (corn flakes). Krica umočiti najpre u prvi tanjir, pa uvaljati u smesu iz drugog. Pržiti u dubokom tiganju na dosta ulja (ili u fritezi).

Napraviti sos od majoneza, kašičice senfa, kiselih krastavčića, malo limunovog soka, soli i bibera. Svež peršun ili mirođija. Tartar?

Ovde je pivo obavezno. Možda crno pivo sa kriškom limuna.

Recept je osmišljen da podseća na KFC. Uspešno!


Chicken wings
Serves for 4 people:

  • 1 kg of chicken wings - cut into anatomical parts (we are not using the smallest part, the tip) 
  • salt and pepper to taste
  • two eggs
  • half a glass of beer
  • 3 tablespoons flour
  • 1 teaspoon of chili 
  • 1 teaspoon of sweet paprika
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 100 grams of bread crumbs
  • 100-150 grams roughly crushed corn flakes
  • oil for frying

Preparation time: about 1 hour.
Weight: moderate.

Season your chicken wings with salt & pepper. In one soup plate mix: two eggs, half a glass of beer, two or three tablespoons of white flour, pepper, salt, chili, sweet paprika and a bit of baking powder. In the second soup plate mix: equal amounts of bread crumbs and crushed corn flakes. Dip chicken wings in the first plate, then roll them in the mixture from the second plate. Fry in a deep pan with a lot of oil (or deep fryer).

Serve with Tartar sauce.

Beer goes without saying . Maybe dark beer with a slice of lemon.