Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

петак, 07. март 2014.

Nasuvo


























Kao babino. Za dve osobe:

  • šolja brašna (ona od 250ml)
  • jedno jaje
  • prstohvat soli
  • 50-100 ml vode
  • glavica crnog luka
  • jedan veći krompir
  • malo ulja
  • još malo soli i bibera
  • još oko 1,5 l vode za kuvanje testa i krompira


Vreme pripreme: oko 1h.
Težina: komplikovano (ali jeftino i vredi ako se sprema za više osoba).

Ovo mi je jedno od omiljenjih jela iz detinjstva. Sirotinjsko vojvođansko jelo. Spremao sam ga više puta kao student. Idealno kad ostanete bez para. Ranije ni jeje nisam stavljao. Ali sad sam doktor. Ima se.

U veću šerpu naspete vodu, dodate dobar prstohvat soli; oljušten i na kockice naseckan krompir. Neka vri, a vi za to vreme:

Umesite testo od brašna, jaja, malo vode i soli. Čvrsto testo koje se ne lepi. Mesite ga 20-ak minuta. Razvučete testo na debljinu od 3-4 mm i naseckate ga na kvdratiće ili rombove ili ga jednostavno iskidate rukama. Ubacite u vodu sa krompirom. Neka se kuva 15-ak minuta. Neka vri, a vi za to vreme:

U većem tiganju na malo ulja propržite krupnije naseckan crni luk. Neka dobije zlatno žutu boju. Skuvano testo i krompir procedite, pa ubacite u tiganj preko luka. Sačuvajte dve kutlače vode od kuvanja testa, pa njima prelite testo i luk. Neka krčka još 10 minuta, a vi za to vreme:

Opalite 'ladno pivo... 

9 коментара:

  1. E, ovo je super! Baš bi mi dobro došlo, danas ću nešto dugo biti izvan kuće, pa ću ručati/ večerati tek oko 7. Bilježim.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlicno zvuci. Jela sam nesto slicno samo se krompir skuha kao pire.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Verovatno može i tako. Ja sam ovako naučio od babe. Ona pokupila u Sremu.

      Избриши
  3. Malko mi je zao sto nas chef ignorise....Meni odgovore I Annabel Langbein I Rick Stein a eto Milan cuti...verovano I ne cita ovo...

    ОдговориИзбриши
  4. Ha...Ha... Ne znam za Rick-a, ali ta Annabel me opasno nervira. Mnogo je bogata i živi na mnogo lepom mestu. Ja iz moje kuhinje gledam na vulkanizersku radnju :) Izvinjavam se što se nisam uključio u tvoju akciju ali najmlađi sam u bolnici pa me opasno iskorišćavaju. I meni nedostaje blogovanje.

    ОдговориИзбриши
  5. Annabel je super ženska.Ona živi ustvari vrlo skromnije nego što bi mogla.A da se odseliš I ti an Staru Planinu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vlasina je moj Novi Zeland, ali samo od maja do oktobra. I samo vikend.

      Избриши
    2. Vidi ovo:
      http://blog-chef.blogspot.com/2012/08/vlasinski-grgec-2.html
      Nije kaokod Annabel, ali je sjajno. Tamo ću da se odselim. Samo još 30-ak godina do penzije.

      Избриши