Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

недеља, 16. јун 2013.

Teletina & bešamel sa matičnjakom


























My veal scallopini, with english translation at the bottom.

Za dve osobe:

  • dve veće ili 4 manje teleće šnicle (Pažljivo očistite sve žilice. Stavite šnicle na dasku za seckanje, pokrijete celofanom i dobro izlupate kuvarskim čekićem. Da budu debele manje 6-7 mm. Šnicle mogu da budu i od svinjetine.)
  • so, biber i malo maslinovog ulja


Za sos:

  • dve kašičice brašna
  • kašika maslinovog ulja
  • 50-ak grama maslaca
  • oko 100-150 ml mleka
  • prstohvat zelenog bibera
  • prstohvat mlevenog korijandera
  • dve kašičice samlevenih sušenih vrganja (Ja sam kupio kesicu sušenih vrganja, nešto sam koristio za jedno drugo jelo, a ostatak sam samleo i čuvam ga u teglici za začine. Koristim ga kao začin, na primer za čorbu od pečuraka, neki gulaš ili evo nešto ovakvo.)
  • kašika soka od limuna
  • 3 lista matičnjaka (Nisam čuo da se koristi kao začin za ovakva jela. Znam da se koristi kao čaj, ili u nekim sokovima... Ima fenomenalan miris - kao limun, i sjajno se uklopio u moj sos.)


Vreme pripreme: 30 minuta.
Težina: srednje-teško.

Dobro zagrejte gril tiganj. Stavite šnicele prethodno začinjene solju, biberom i maslinovim uljem. Pecite 5 minuta, pa okrenite poreko još pet minuta, da dobijete lepu šaru. Okrenite pa ponovite postupak. Odozdo vam šara i ne treba. Ko će da ih zagleda odozdo.

U posebnu šerpicu stavite kašiku maslinovog ulja, rastopite maslac, dodajte dve kašičice samlevenih vrganja, dodajte dve kašike brašna i pržite 5 minuta. Sada polako dodajete mleko i neprekidno intenzivno mešate da dobijete sos. Za to će vam trebati još 5 minuta. Dodajte zeleni biber i sitno seckan matičnjak. Dodajte so i limunov sok. Probajte, pa po želji dodajte još malo maslaca ili neutralne pavlake...





My veal scallopini 

Serves for two:

  • two veal steaks (Carefully clean all the veins and tendons. Place the steaks on a cutting board, cover with cellophane and well beat with a cooking hammer. To be 6-7 mm thick or less. Steaks can also be made ​​of pork.)
  • salt, pepper and a little olive oil



For the sauce:

  • two tablespoons flour
  • tablespoons olive oil
  • About 50 grams of butter
  • about 100-150 ml of milk
  • pinch of grounded green pepper
  • pinch of ground coriander
  • two teaspoons finaly crushed dried porcini mushrooms
  • tablespoon lemon juice
  • 3 leaves of lemon balm



Preparation time: 30 minutes.
Weight: medium-hard.

Good heat the grill pan. Put steaks, previously seasoned with salt, pepper and olive oil. Bake for 5 minutes, then rotate for 90 degrees for enother five minutes, you get a nice pattern. Turn over and repeat. 

In a souce pan put a tablespoon of olive oil and melt the butter, add two teaspoons of crushed mushrooms, add two tablespoons of flour and fry for 5 minutes. Now slowly add milk, stirring constantly intensively to get the sauce. For this you will need another 5 minutes. Add the green pepper and finely chopped lemon balm. Add salt and lemon juice. Try it, and perhaps add a little butter or cream ...