My veal scallopini, with english translation at the bottom.
Za dve osobe:
- dve veće ili 4 manje teleće šnicle (Pažljivo očistite sve žilice. Stavite šnicle na dasku za seckanje, pokrijete celofanom i dobro izlupate kuvarskim čekićem. Da budu debele manje 6-7 mm. Šnicle mogu da budu i od svinjetine.)
- so, biber i malo maslinovog ulja
Za sos:
- dve kašičice brašna
- kašika maslinovog ulja
- 50-ak grama maslaca
- oko 100-150 ml mleka
- prstohvat zelenog bibera
- prstohvat mlevenog korijandera
- dve kašičice samlevenih sušenih vrganja (Ja sam kupio kesicu sušenih vrganja, nešto sam koristio za jedno drugo jelo, a ostatak sam samleo i čuvam ga u teglici za začine. Koristim ga kao začin, na primer za čorbu od pečuraka, neki gulaš ili evo nešto ovakvo.)
- kašika soka od limuna
- 3 lista matičnjaka (Nisam čuo da se koristi kao začin za ovakva jela. Znam da se koristi kao čaj, ili u nekim sokovima... Ima fenomenalan miris - kao limun, i sjajno se uklopio u moj sos.)
Vreme pripreme: 30 minuta.
Težina: srednje-teško.
Dobro zagrejte gril tiganj. Stavite šnicele prethodno začinjene solju, biberom i maslinovim uljem. Pecite 5 minuta, pa okrenite poreko još pet minuta, da dobijete lepu šaru. Okrenite pa ponovite postupak. Odozdo vam šara i ne treba. Ko će da ih zagleda odozdo.
U posebnu šerpicu stavite kašiku maslinovog ulja, rastopite maslac, dodajte dve kašičice samlevenih vrganja, dodajte dve kašike brašna i pržite 5 minuta. Sada polako dodajete mleko i neprekidno intenzivno mešate da dobijete sos. Za to će vam trebati još 5 minuta. Dodajte zeleni biber i sitno seckan matičnjak. Dodajte so i limunov sok. Probajte, pa po želji dodajte još malo maslaca ili neutralne pavlake...
My veal scallopini
Serves for two:
- two veal steaks (Carefully clean all the veins and tendons. Place the steaks on a cutting board, cover with cellophane and well beat with a cooking hammer. To be 6-7 mm thick or less. Steaks can also be made of pork.)
- salt, pepper and a little olive oil
For the sauce:
- two tablespoons flour
- tablespoons olive oil
- About 50 grams of butter
- about 100-150 ml of milk
- pinch of grounded green pepper
- pinch of ground coriander
- two teaspoons finaly crushed dried porcini mushrooms
- tablespoon lemon juice
- 3 leaves of lemon balm
Preparation time: 30 minutes.
Weight: medium-hard.
Good heat the grill pan. Put steaks, previously seasoned with salt, pepper and olive oil. Bake for 5 minutes, then rotate for 90 degrees for enother five minutes, you get a nice pattern. Turn over and repeat.
In a souce pan put a tablespoon of olive oil and melt the butter, add two teaspoons of crushed mushrooms, add two tablespoons of flour and fry for 5 minutes. Now slowly add milk, stirring constantly intensively to get the sauce. For this you will need another 5 minutes. Add the green pepper and finely chopped lemon balm. Add salt and lemon juice. Try it, and perhaps add a little butter or cream ...
Нема коментара:
Постави коментар