Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

петак, 03. мај 2013.

Leskovačka mućkalica


























Za 4 osobe:

  • 500-600 grama mesa (Jelo se može napraviti od bilo kojeg mesa - svinjetine ili junetine. Od bilo kojeg dela - buta, vrata, kremenadli... Ono što bi, ovo inače jednostavno jelo, moglo da učini posebnim je meso prethodno ispečeno na roštilju. Navodno je mućkalica i smišljena da bi se iskoristili ostatci od roštilja. To sam upravo i ja uradio, koristio sam 4 komada svinjskog vrata, prethodni dan spremanog na roštilju. Mislim da je ukusu ove mućkalice posebno doprineo način na koji je vrat spreman  (link: svinjski vrat 2). Da nisam imao ovaj svinjski vrat uzeo bih iz obližnje kafane 4 spremljena svinjska ražnjića, što je inače količina za dve osobe i od toga napravio mućkalicu za 4 osobe.)
  • 2-3 kašike ulja
  • dva srednja paradajza
  • dve paprike
  • dve manje glavice crnog luka
  • 4-5 čenova belog luka
  • 2 lovorova lista
  • kašika ljute tucane aleve paprike
  • kašičica slatke aleve paprike
  • kašičica biljnog začina
  • pola kašičice bibera
  • so po ukusu
  • šampinjoni (Ja nisam stavio. Video sam u nekim kafanama da i njih stavljaju.)


Vreme pripreme: oko 90 minuta.
Težina: lako.

Ovo je jedno od onih jela koja se sama spremaju. U pogodnu šerpu nalijete ulje. Dodate naseckan crni luk i pržite ga na srednjoj vatri dok ne dobije zlatno žutu boju.

Luk naseckajte krupnije ili sitnije, u zavisnosti od toga kako hoćete da vam izgleda jelo. Neki vole da sve bude sitno iseckano, pa onda jelo krčkaju 5-6 sati, da se sve sjedini. Gde je tu ekološka svest? Spremati jedno jelo 6 sati. Koliko je to energije. Osim toga ako malo pratite one poznatije kuvare videćete da većina vole da im se u završenom jelu raspoznaju sastojci. Dakle, ja luk i povrće seckam krupnije, a jelo krčkam koliko je moj deda nekada krčkao bećarac - dok  mast ne izbije na površinu. Za to van neće trebati više od sat i po. Naravno zavisi sve i od mesa. Ako koristite junetinu, trebaće vam minimum 2h.

Kad se luk malo proprži dodajte meso. Pržite 5-10 minuta. Dodajte naseckan beli luk, paradajz i papriku, alevu papriku  i ostale začine. Paradajz će da pusti dovoljno vode da omogući lagano krčkanje, na najtišoj vatri, narednih sat vremena. I to je to. Jednostavno.

Evo još nekih mogućnosti: 
  • dodati šampinjone
  • dodati čašu belog vina (Posebno ako radite sa junetinom pa vam treba duže krčkanje.)
  • dodati neki začin, poput majčine dušice ili bosiljka
  • šargarepa i celer