Za dve osobe:
- oko 500 grama grgeča
- 100 grama brašna (mešano pšenično i kukuruzno brašno; malo prezle)
- kašičica biljnog začina
- kašičica aleve paprike
- malo bibera
- so
- ulje za prženje
Prilog:
- oko 250 grama krompira, iseckanog na kockice i skuvanog u slanoj vodi
- manja glavica crnog luka
- dve kašike senfa
- sok od pola limuna
- kašika maslinovog ulja
- malo sitno seckanog svežeg peršuna
- so i biber po ukusu
- malo ulja u kom se pržila riba
Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: lako.
Upecati nekoliko kilograma grgeča. Odseći im glave i oguliti kožu. Tehnika čišćenja - vlasinski grgeč 2:
http://blog-chef.blogspot.com/2012/08/vlasinski-grgec-2.html
Dobro ih posoliti.
Izmešati podjednake količine belog brašna, kukuruznog brašna i prezle, pa prema ukusu dodati biber, biljni začin (vegetu) i alevu papriku. Uvaljati grgeče u dobijenu smesu i pržiti ih u fritezi ili tiganju sa dosta ulja.
Za dodatak skuvati krompir, iseckan na kockice; u slanoj vodi. Ocediti. U posebnoj činiji izmešati malo ulja (maslinovo), sok od pola limuna, kašiku ili dve senfa, so, biber, sitno seckan peršun i sitno seckan crni luk; po potrebi kašiku-dve vode. Preliti preko krompira. Po želji krompir se dalje može ispasirati u neku vrstu pirea slash salate, koja se pripremi ranije, rashladi i servira uz ribu. Po serviranju preliti sa malo ulja u kome se pržila riba.
Ledeno hladno crno pivo, sa kriškom limuna.
Нема коментара:
Постави коментар