субота, 7. април 2012.

Vlasinski grgeč




















Za dve osobe:

  • oko 500 grama grgeča
  • 100 grama brašna (mešano pšenično i kukuruzno brašno; malo prezle)
  • kašičica biljnog začina
  • kašičica aleve paprike
  • malo bibera
  • so
  • ulje za prženje


Prilog:

  • oko 250 grama krompira, iseckanog na kockice i skuvanog u slanoj vodi
  • manja glavica crnog luka
  • dve kašike senfa
  • sok od pola limuna
  • kašika maslinovog ulja
  • malo sitno seckanog svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu
  • malo ulja u kom se pržila riba


Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: lako.


Upecati nekoliko kilograma grgeča. Odseći im glave i oguliti kožu. Tehnika čišćenja - vlasinski grgeč 2: 

http://blog-chef.blogspot.com/2012/08/vlasinski-grgec-2.html




Dobro ih posoliti. 

Izmešati podjednake količine belog brašna, kukuruznog brašna i prezle, pa prema ukusu dodati biber, biljni začin (vegetu) i alevu papriku. Uvaljati grgeče u dobijenu smesu i pržiti ih u fritezi ili tiganju sa dosta ulja.



Za dodatak skuvati krompir, iseckan na kockice; u slanoj vodi. Ocediti. U posebnoj činiji izmešati malo ulja (maslinovo), sok od pola limuna, kašiku ili dve senfa, so, biber, sitno seckan peršun i sitno seckan crni luk; po potrebi kašiku-dve vode. Preliti preko krompira. Po želji krompir se dalje može ispasirati u neku vrstu pirea slash salate, koja se pripremi ranije, rashladi i servira uz ribu. Po serviranju preliti sa malo ulja u kome se pržila riba. 



Ledeno hladno crno pivo, sa kriškom limuna. 

Нема коментара:

Постави коментар