субота, 7. април 2012.

Pile sa limunom


























Potrebno:

  • jedno pile
  • dve-tri kašičice morske soli
  • prstohvat bibera
  • narendana kora od limuna - jedna kašika
  • sok od dva limuna
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • dva čena belog luka - sitno seckana
  • prstohvat majčine dušice
  • prstohvat ruzmarina
  • 50-ak grama maslaca


Preliv:

  • 50-ak grama maslaca
  • kašičica brašna
  • 150 ml pilećeg bujona (od kocke za supu; npr. pola kocke za supu i šolja vrele vode)
  • ostatak marinade iz kese u kojoj ste marinirali pile
  • dva koluta limuna, bez kore
  • malo vlašca
  • so i biber


Dodatak:

  • tri krompira srednje veličine
  • tri kašike kukuruznog brašna
  • tri kašike maslinovog ulja
  • so i biljni začin po ukusu

Vreme pripreme: oko dva sata.
Težina: zahtevno, računajući sos i krompir.


Napraviti marinadu od mosrske soli, bibera, narendane kore od limuna (samo žuti deo), limunovog soka (dva limuna), maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka i malo začinskog bilja (npr.majčina dušica i ruzmarin). Pile na više mesta ubosti nožem, staviti ga u kesu za zamrzivač, nasuti marinadu i rasporediti je svuda oko pileta. Kesu zavezati i ostaviti u frižideru preko noći. Izvaditi pile iz kese, premazati ga sa malo maslaca i peći u rerni na 190°C, oko sat i po. 

Kad izvadimo pile, u vrelu rernu stavimo tepsiju sa krompirom naseckanim na kolutove, uvaljanim u kukuruzno brašno, posoljenim i poprskanim sa malo maslinovog ulja. Dvadesetak minuta na 200 stepeni C. Taman će se pile malo prohladiti.

U posebnoj šerpi na malo maslaca propržiti kašiku brašna,  dodati jednu šolju pilećeg bujona i dobro promešati, sipati ostatke marinade, dva koluta limuna bez kore. Pusti da provri i da sos dobije odgovarajuću gustinu. So i biber po želji. Preliti preko gotovog pileta.



Нема коментара:

Постави коментар