Za šest malih pljeskavica (dve ili tri osobe):
- šest manjih korena čičoke
- polovina veće tikvice
- jedno belance
- dve kašike belog kukuruznog brašna
- 6 kašika sitno seckanih (ili krupnije samlevenih pečenih badema)
- 6 kašika prezle
- so i biber po ukusu
- dve kašike sitno seckanog peršuna
- jedan čen belog luka sitno naseckan
- tri kašike maslinovog ulja
Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: srednje teško.
Čičoku i tikvicu oljuštiti, narendati, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da stoji 10-ak minuta i na kraju dobro ocediti. Sad dodamo brašno, belanac, tri kašike badema, beli luk i peršun. Dobro umesimu, oblikujemo manje pljeskavice koje na kraju dobro uvaljamo u prezle. Pljeskavice se peku 10-ak minuta, na teflonskom tiganju sa malo maslinovog ulja. Po serviranju dodamo i preostale bademe.
U salati je malo paradajza i krastavca, na prutiće naseckan koren celera i stabljike peršuna, na trakice naseckana zelana salata i par listića menete. So, limunov sok, maslinovo ulje i prstohvat kima.
Za piće popularna Sassy voda. Tanko naseckan limun, krastavac i đumbir, uz nekoliko listova mente se zaliju vodom i ostave preko noći u frižideru.
Hoćeš li mi reći, gde si našao čičoku ili jerusalimsku artičoku...ja je svuda tražim i nigde je nisam videla? Hvala ti unapred.
ОдговориИзбришиSta da ti kazem, ovde cicoke ima svake subote na pijaci. Na svakoj drugoj tezgi. Izgleda da se Vranjanci primaju na zdravu hranu :) Inače ovo pišem za časopis Hrana kao lek, izlazi svakog 10-og. Biće priča o cicoki i dijabetesu i 4 recepta.
ИзбришиMilane, ja sam mislila da si ti u Markamu a koliko vidim, ti si u Srbiji.Od srca ti hvala na odgovoru i ništa mi ne preostaje nego da i dalje tragam za njom.
ОдговориИзбришиIskreno, nista ne propustas. Ima neki cudan ukus. Nema skroz povoljan efekat na varenje; moze da stvara gasove i nadimanje. Najveća prednost joj je taj inulin koga sadrži i do 70% i kojeg naši enzimi ne vare. Tako daje osećaj sitosti a najvećim delom je "pojedu" dobre bakterije iz creva.
Избриши