уторак, 23. децембар 2014.

Pljeskavice od čičoke i tikvice



























Za šest malih pljeskavica (dve ili tri osobe):

  • šest manjih korena čičoke
  • polovina veće tikvice
  • jedno belance
  • dve kašike belog kukuruznog brašna
  • 6 kašika sitno seckanih (ili krupnije samlevenih pečenih badema)
  • 6 kašika prezle
  • so i biber po ukusu
  • dve kašike sitno seckanog peršuna
  • jedan čen belog luka sitno naseckan
  • tri kašike maslinovog ulja


Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: srednje teško.

Čičoku i tikvicu oljuštiti, narendati, posoliti i pobiberiti. Ostaviti da stoji 10-ak minuta i na kraju dobro ocediti. Sad dodamo brašno, belanac, tri kašike badema, beli luk i peršun. Dobro umesimu, oblikujemo manje pljeskavice koje na kraju dobro uvaljamo u prezle. Pljeskavice se peku 10-ak minuta, na teflonskom tiganju sa malo maslinovog ulja. Po serviranju dodamo i preostale bademe.

U salati je malo paradajza i krastavca, na prutiće naseckan koren celera i stabljike peršuna, na trakice naseckana zelana salata i par listića menete. So, limunov sok, maslinovo ulje i prstohvat kima.


Za piće popularna Sassy voda. Tanko naseckan limun, krastavac i đumbir, uz nekoliko listova mente se zaliju vodom i ostave preko noći u frižideru.

4 коментара:

  1. Hoćeš li mi reći, gde si našao čičoku ili jerusalimsku artičoku...ja je svuda tražim i nigde je nisam videla? Hvala ti unapred.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sta da ti kazem, ovde cicoke ima svake subote na pijaci. Na svakoj drugoj tezgi. Izgleda da se Vranjanci primaju na zdravu hranu :) Inače ovo pišem za časopis Hrana kao lek, izlazi svakog 10-og. Biće priča o cicoki i dijabetesu i 4 recepta.

      Избриши
  2. Milane, ja sam mislila da si ti u Markamu a koliko vidim, ti si u Srbiji.Od srca ti hvala na odgovoru i ništa mi ne preostaje nego da i dalje tragam za njom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno, nista ne propustas. Ima neki cudan ukus. Nema skroz povoljan efekat na varenje; moze da stvara gasove i nadimanje. Najveća prednost joj je taj inulin koga sadrži i do 70% i kojeg naši enzimi ne vare. Tako daje osećaj sitosti a najvećim delom je "pojedu" dobre bakterije iz creva.

      Избриши