Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

уторак, 26. фебруар 2013.

Čorba od kopriva


























U Vranje stiglo proleće.

Za litar i nešto čorbe. Namerno neću da budem precizan. Dobio sam strašnu kritiku za prethodni post - testo za picu. Iako mislim da sam bio precizan. Kritičarki se nisu svideli moji "oko", "otprilike", pa čak ni "prstohvat"... Napisala mi je da nisam nikakav chef (doduše i nisam chef), i da ako recepte ne pišem tačno u gram, bolje da ih ne pišem. Ja nemam vagu! 

Dakle, za litar i nešto čorbe:

  • oko 1 l vode
  • oko 2 kašike maslinovog ulja
  • so, biber i biljni začin, po ukusu
  • oko 400 grama koprive
  • oko 1 velika kašika brašna
  • oko 2 čena belog luka
  • oko kašičica narendanog svežeg đumbira (Ovo nije obavezno, mi u kući volimo đumbir)
  • oko pola šoljice mleka
  • oko pola šoljice neutralne pavlake


Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: onako.

U šerpu sipamo ulje. Na zagrejanom ulju propržimo do vrha punu kašiku brašna. Energično mešamo drvenom kašikom. Nalijemo vodom, dobro promešamo i pustimo da provri. 

Koprive očistimo. Odvojimo lišće od stabljika, koje bacamo. Predlažem da ovo radite u rukavicama. Dobro ih operete, tri četiri puta. Naseckate i ubacite u šerpu sa vodom. Dodate sitno seckan beli luk, začine, mleko i pavlaku. Neka krčka 15-minuta.

Ako vem se učini da čorba nije dovoljno gusta uvek možete dodati pola šolje vode sa još malo razmućenog brašna ili gustina. 

Trebalo bi je poslužiti uz kiselo mleko bez afla toksina. 

Malo hleba iz rerne. Uključite rernu na maksimum i to na one IC zrake. Kriške hleba u tepsiji postavite blizu gornjeg grejača. Za par minuta će da porumene. Okrenete ih, stavite preko po krišku kačkavalja i vratite na još par minuta. Budite obazrivi, izgore za čas. Ja ovako spremam i bruskete. Gotovi za 5 minuta.

I da, za kuvanje treba volja, ljubav, pokušaji i pogreške... Tačne mere nisu garant uspeha.

7 коментара:

  1. Ha, puno toga kuhamo odokativno i tek kada sam počela pisati blog primorala sam se bilo vagati, bilo zapisati mjere za meni najdraže žlice i šalice - ne volim vage. Kako su moji recepti namijenjeni mladim i neiskusnim kuharicama, znam da su im mjere jako bitne, sve dok se ne izvješte:))
    Kod nas od proljeća ni P, a i koprive su još daleko, ali ovakve juhice jako volim. Interesantan je dodatak đumbira.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nikada se neću odreći "prstohvata":) Pa i kuvari na TV-u kažu "pinch of salt". Nisam nigde čuo 2 grama soli.

      Избриши
    2. Mali prstohvat - palac i kažiprst. I veliki prstohvat - prva tri prsta :) "good pinch of salt"

      Избриши
    3. Ili je veliki prstohvat - svih pet prstiju?

      Избриши
    4. Inače i ovde je daleko od proleća. Nije mi jasno gde su iskopali ove koprive, ovako rano. Ali su sjajne.

      Избриши
  2. Evo tek sad otkrila tvoj blog, slažem se apsolutno s tobom. Ja uglavnom radim odokativno, pogotovo dnevne ručkove. Kome ne paše neka ne čita, ima more blogova s točnim mjerama. Najgore mi je kad radim recept iz časopisa po mjerama pa skužim da je pola toga krivo. Ja imam koprive ispred kuće i juha od koprive nam je glavna u proljeće!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na slaganju :) Zaboravio sam gore da napišem, ovde u kući imamo još jednu varijantu ove čorbice. Sve isto ali se počne od prženja jedne sitno seckane glavice crnog luka i velike kašike tucane aleve paprike; pa onda brašno i sve redom. Još je bolja.

      Hvala na poseti.

      Избриши