Za 4-5 osoba:
- oko 500 grama mešanog mlevenog mesa
- sredina od oko trećine hleba
- pola šolje mleka
- jedno jaje
- čen-dva belog luka
- malo prezle
- začini (so, biber, biljni začin i aleva paprika) po ukusu
- ulje za prženje
- 3 glavice crnog luka
- još jedan-dva čena belog luka
- velika šolja pirinča
- dve i po šolje vode
- 1-2 suve crvene paprike
- još začina (so, biber, biljni začin i aleva paprika) po ukusu
Vreme pripreme: oko 90 minuta.
Težina: srednje-teško.
Najpre previmo ćufte. Ove su naprevljene kao faširane šnicle - http://blog-chef.blogspot.com/2013/01/fasirane-snicle-restovana-sargarepa.html. Znači izmrvljen hleb izgnječen sa malo mleka. Eventualan višak mleka isceđen. Hleb se zatim umeša sa mesom, jajetom, prezlom, sitno seckanim belim lukom i začinima. Rukom se oblikuju ćufte. Kao ova na slici. Ćufte onda ispržimo na malo ulja, da porumene sa svih strana. Izvadimo i odložimo.
U istom ulju sada pržimo sitno seckan crni luk. Kad postane staklasto providan dodamo pirinač krupno seckanu suvu papriku, malo belog luka i začine. Pržimo još 5 minuta.
Sada uzmemo zemljanu posudu za pečenje. Prebacimo u nju luk i pirinač. Zatim i ćufte. Lepo ih rasporedimo i nalijemo vodom (prava stvar bi bio goveđi bujon). Najvažnija stvar, za sva jela sa pirinčem - šolja pirinča : dve i po šolje vode. Pirinač će da upije svu vodu. Neće previše da se raskuva. Biće taman...
Pečemo u rerni na 180 stepeni C jedno sat vremena.
By Predrag Mladenović
Old-chef
Нема коментара:
Постави коментар