Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

среда, 13. фебруар 2013.

Svinjski kotleti & grilovane jabuke



























Ovo je jedan moj stari recept. Jedan od prvih koji sam stavio na blog. Sad sam malo radio na prezentaciji, pa ću stari post da obrišem, a predstavljam ovaj novi. Pisaću sastojke za ovakav jedan tanjir, ovo je dovoljno za dve osobe ili jednu mnogo gladnu:


  • dve svinjske kremenadle (kotleta)
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • kašičica bibera u zrnu
  • kašičica kima
  • kašičica semenki korijandera
  • kašičica kajenskog bibera (Možete o njemu svašta da pročitate, ali evo ja sam opet probao i meni to kao ljuta aleva parika.)
  • 3-4 kašike ulja od semenki grožđa
  • jedna jabuka
  • 20-ak grama maslaca
  • kašika-dve limunovog soka
  • malo cimeta



Vreme pripreme: oko 1 sat.
Težina: srednje teško.




U manjoj šerpi, bez ulja, na tihoj vatri 5-6 minuta peći: kašičicu kima, kašičicu semenki korijandera i biber u zrnu. Potom samleti, ili izlupati u avanu. (Može i bez ovog pečenja. Probao sam i jedno i drugo.) Izmešati sa kašičicom soli, kašičicom šećera i kašičicom čilija. Dobijenom smesom dobro utrljati kotlete. Preliti uljem od semenki grožđa i peći na vrelom gril tiganju, ovako: 5 minuta, pa okrenete za 90 stepeni i pečete još 5 minuta, da dobijete ove lepe šare; sada okrenete drugu stranu na 5 minuta; pa okrenete za 90 stepeni i isključite ringlu na još 10 minuta.  Sve ukupno 25 minuta. Biće taman malko roze u sredini. Pred kraj pečenja dodati malo maslaca da se rastopi.

Na tiganju na kojem ste pekli meso, na rastopljenom maslacu, propržiti jabuke. Po par minuta sa obe strane. Kad budu gotove preliti ih konjakom i zapaliti. (Ovo nije obaveznoa ali ja obožavam da isprepadam goste. Sipam konjak i samo malo nagnem tiganj da uhvati plamen od plina. Ka... bum... Sjajno.) Dodati malo soli, bibera, malo limunovog soka i cimet. 

Ove jabuke obavezno morate probati. Dobio sam pohvale i od okorelih tradicionalista, koji ne vole mešanje ukusa. Recimo voća i mesa. 




















Evo da napišem i kako se pravi ovaj leptir od jabuke. Ideju sam skinuo sa FB. Neću da opisujem ceo postupak jer sam napravio lep kolaž od fotografija. Samo ću da napomenem da kad birate jabuku (bolje se vidi na slici iznad), izaberete neku sa dužom peteljkom, koju ćete da podelite, na dva dela, po dužini. Kad sećete jabuku planirajte položaj peteljke, da imitira antene.








2 коментара:

  1. Ovo je jako dobro i volim pečene jabuke u kombinaciji sa svinjetinom.
    odlično izgleda, slike su ti super, a posebno mi se sviđa kolaž !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. Ovo mi je baš stari recept. Sad kad pogledam slike, rekao bih da je među mojim boljim postovima...
      Za kolaž sam malo konsultovao našu koleginicu J e l e n u.
      Posle sam provalio da ga je vrlo lako napraviti u Picasi.

      Избриши