четвртак, 19. јул 2012.

"Žutajke" sa Vlasine





Za dve osobe potrebno:
  • jedan tanjir "belica" - sitne bele ribe, očišćene i posoljene
  • jedan tanjir "žutajki" - poznatih i kao "sunčanice", očišćene i posoljene
  • tri kašike kukuruznog brašna
  • tri kašike belog pšeničnog brašna
  • kašičica slatke aleve paprike
  • kašičica biljnog začina
  • prstohvat bibera

Preliv za "žutajke":
  • sitno seckan svež peršun, jedna šaka
  • dva čena krupnije seckanog belog luka
  • dve kašike maslinovog ulja
  • dve kašike belog vinskog sirćeta
  • sveže samleven zeleni biber


Preko "belica":

  • jedan paradajz (uklonjene semenke i naseckan na kockice)
  • dva čena belog luka, krupnije seckana
  • dve kašike maslinovog ulja
  • dve kašike limunovog soka
  • jedna kašika "iglica" ruzmarina
  • prstohvat sveže samlevenog belog bibera

Vreme pripreme: 20-ak minuta.
Težina: lako.


Prethodno napecati "žutajke" i "belice". Inače "žutajke" ili "sunčanice", donesene su u Evropu iz Amerike kao akvarijumske ribe. Većina mojih kolega ribolovaca smatra da se one ne jedu. Ja jedem sve što upecam. Greota da se baci. 

Izmešati kukuruzno brašno, pšenično brašno, alevu papriku, biljni začin i biber. Ribe uvaljati u ovu smešu i ispržiti u tiganju sa dosta ulja. 

Izmešati gore pomenute sastojke, pa preliti gotove ribe.

Hladno pivo!


Нема коментара:

Постави коментар