недеља, 21. април 2013.

Pastrmka sa maslačkom


























Ovo sam osmislio za gostovanje na blogu Kuhinjske priče. Sjajan blog  koji vam toplo preporučujem da posetite. Bez obzira da li vas interesuje kuća Keri Bredšo, divlji konji u Danskoj ili samo želite da ukradete neku od brojnih ideja za brze, lagane i zdrave obroke. Da ne pominjem sjajne fotografije i  svakodnevne korisne savete. Posetite:

http://www.kuhinjskeprice.com

Za dve osobe:
  • dve pastrmke 
  • dva lepa krompira
  • jedna šolja belog kukuruznog brašna 
  • prstohvat aleve paprike 
  • prstohvat belog luka u granulama 
  • so i biber po ukusu 
  • dve kašike svinjske masti 


Vreme pripreme: 45 minuta.
Težina: srednje teško.


Pastrmke dobro posolimo i pobiberimo. Uvaljamo ih u belo kukuruzno brašno kojem smo dodali alevu papriku i beli luk u granulama. Pržimo u svinjskoj masti. Po 10 min sa obe strane. Ostavimo na papirni ubrus da se ocede od viška masti. 

Krompir se ostavi u ljusci ili se oljušti. Probode se metalnim ražnjićem i onda seče na svakih 5 mm. Ražnjić služi da zaustavi nož kako krompir ne bi smo presekli do kraja. Stavio sam sliku. Posoli se. 
Krompir pečemo na 200 stepeni C oko 30 minuta ili dok lako ne porumeni. Zatim mu dodamo po kašičicu svinjske masti i vratimo u rernu na još 10 minuta. Mast stavljam zbog ovog recepta inače može maslac, maslinovo ulje, začinsko bilje...










Prilog: 
  • maslačak (List i mladi još neotvoreni cvetovi. Jedan cvet za dekoraciju. Maslačak sam samo oprao i rasporedio po tanjiru. Nisam mu dodavao ništa jer sam spremio i lep preliv. Inače može da se začini solju, biberom, sirćetom ili limunovim sokom, uljem i belim lukom...) 



Preliv: 

  • dosta sveže majčine dušice 
  • svež peršun 
  • jedan mladi beli luk 
  • sok od jednog limuna 
  • 4-5 kašika devičanskog maslinovog ulja 
  • malo soli i bibera 

Sastojke sam usitnio nožem. Dodatno izlupao u avanu i dodao so, biber, sok od limuna i maslinovo ulje. Prelio sam preko svega u tanjiru.


6 коментара:

  1. Одговори
    1. Nema na čemu.

      Nego, pogrešio sam nešto oko ovog linka, ali sam to sada ispravio. Radi.

      Nadam se da će bar neko da klikne. Mada su ovu pastrmku već svi videli. Napisaću nešto slično o Kuhinjskim pričama na nekom novom postu...

      Избриши
  2. Popratila sam ovo gostovanje i bilo mi je jako drago vidjeti te u Kuhinjskim pričama. Slažem se da je Gordanin blog odličan i rado ga pratim. Jednako tako odlična mi je i ova pastrva koju si pripremio !

    ОдговориИзбриши
  3. Salata je odlična, no bilo koje jelo sa svinjskom masti jednostavno ne podnosim jer ne podnosim taj miris. Jedanko je i s lojem ili ovčetinom i slično. No, ako umjesto masti stavim kikirikijevo ulje (zbog visikog tališta, dimišta, što li) mislim da će pastrmke biti jednako dobre.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Momo Kapor je napravio sjajnu foru, došao je u jednu TV emisiju gde poznati kuvaju, uzeo dve kriške hleba, namazao ih svinjskom mašću, malo posolio i dodao malo aleve paprike. I to je to. Tako smo jeli u detinjstvu.

      Nije svinjska mast tako loša, ali slažem se, nije baš za ribu...

      Meni za prženje najbolje obično suncokretovo ulje...

      Избриши