Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

недеља, 28. април 2013.

Mulligatawny soup


























English translation is at the bottom of the page, just above the photo of The Soup Nazi.

Iz 116-te epizode serije Seinfeld,  The Soup Nazi.  U kojoj onaj brka pravi najbolje supe na svetu, ali ima vrlo stroge principe oko načina naručivnja. Pa ako pogrešite: No soup for you!

Inače u Seinfeldu pominju 10-ak supa. Već sam spremao mushroom barley soup, iz 93-će epizode, The Soup. Gde Jerry izvodi na večeru kolegu komičara koji naruči samo supu, posle čega tvrdi da mu Jerry i dalje duguje večeru, jer supa nije večera. Na to Elaine kasnije kaže: "Da je bar bila mushroom barley supa..." Recept za ovu supu:

http://blog-chef.blogspot.com/2013/01/mushroom-barley-soup.html

Da se vratim na današnju supu. Recept je poreklom iz Indije. Naziv u prevodu na engleski znači "Pepper water". Pravi se sa piletinom (ili recimo svinjetinom ili jagnjetinom), kari prahom, pirinčem i jabukama. Za 4 osobe:
  • pileći file (recimo 2 komada, možda oko 300 grama), iseckan na kockice
  • jedna zelena jabuka, naseckana na kockice 
  • jedna šargarepa, iseckana na kolutove
  • komad celera (recimo koliko i šargarepe) iseckan na kockice
  • glavica crnog luka, sitno naseckana
  • 2 čena belog luka, iseckani na listiće
  • kašičica karija
  • velika kašika brašna
  • ravna kašičica bibera (može pola crni pola beli biber), sveže samleven
  • kašičica kima
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 20-ak grama maslaca
  • oko 750 ml pilećeg bujona (Ne morate ga praviti posebno, jednostavno kad dodate vodu ubacite dve kocke za supu.)
  • malo svežeg peršuna za dekoraciju (Ja sam umesto toga sitno naseckao zeleni deo mladog belog luka, lepo.)
  • kašika pirinča

Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: lako.

Na malo maslinovog ulja, na srednjoj temperaturi, propržiti malo crnog luka. Dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte šargarepu i celer. Dodajte piletinu. Dodajte beli luk. Pržite sve to 10 minuta. Dodajte pirinač. Dodajte kari, biber, kim i malo maslaca. Kad se maslac rastopi dodajte brašno. Pržite još 5 minuta. Nalite bujonom, odnosno dodajte 750 ml vode i dve pileće kocke za supu. Neka krčka 20-ak minuta. Pred kraj dodajte jabuku.

Meni je bila savršena ovako. U originalu bi po serviranju trebalo dodati malo zagrejane neutralne pavlake. Takođe može se dodati malo limunovog soka.



Serves for 4:
  • chicken filet (say 2 pieces, maybe about 300 grams), diced
  • one green apple, chopped into cubes
  • one carrot, sliced ​​into rings
  • piece of celery (such as the carrot) diced
  • onion, finely chopped
  • 2 cloves garlic, chopped into slices
  • teaspoon curry
  • tablespoon flour
  • flat teaspoon pepper (can be half black half white pepper), freshly ground
  • teaspoon caraway
  • 2-3 tablespoons olive oil
  • about 20 grams of butter
  • about 750 ml chicken broth (do not need to make special, just add water when you insert two dice for the soup.)
  • some fresh parsley for decoration (I'm fine naseckao instead of young green garlic, fine.)
  • tablespoon of rice
  • pinch of thyme

Saute onions, celery, carrot, olive oil and butter in a large soup pot. Add flour and curry, and cook 5 more minutes. 

Add chicken stock, mix well, and bring to a boil. Simmer about 1/2 hour.
Add apple, rice, chicken, salt, pepper, garlic and thyme. Simmer 15-20 minutes, or until rice is done.
When serving, add hot cream.



2 коментара:

  1. Mmmm, zanimljive supe..jako...A zaintrigirao si me i sa serijom, tja...ne gledam skoro nista u zadnje vreme...osim crtaca...beba i malo dete u kuci...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imam potpuno isti problem. Dete i beba. Zato stavim slušalice i pustim Seinfelda. Da ne slušam crtane filmove...

      Избриши