Recept je trbalo da bude - goveđa pečenica, odnosno Medium Rare Roast Beef ali je ispao malo overcooked. Trebalo je da bude unutra roze i mekše. Slika je od pre dve godine i najpre sam je izbegavao ali je sada stavljam na blog, zbog sosa. Sos je odličan i "univerzalan", odnosno po istom principu možete napraviti sos za pečenu ćurku, svinjsku pečenicu, pile i sl. Dakle,
- komadići mesa, tetiva, masnoće i sl. koje ste uklonili u toku pripreme mesa
- 30-ak grama maslaca
- glavica crnog luka, isečena na krupnije kocke
- jedna veća šargarepa iseckana na kolutove
- komad celera iseckan na kocke
- 4-5 črna belog luka - samo pritisnuti na stranu okrenutim nožem, neoljušteni
- 2-3 lovorova lista
- 7-8 zrna bibera
- so, biber i malo biljnog začina (po ukusu i pazite ako je kocka za supu slana)
- čaša crnog vina
- oko 400 do 500 ml goveđeg bujona (najjednostavnije napravljenog od kocke za supu i vrele vode)
- kašika brašna
- još 10-20 grama maslaca
Vreme pripreme: oko 1 sat.
Težina: srednje-teško.
Komadiće mesa, masnoće i tetiva koje ste uklonili da bi dobili savršen komad junetine stavite u šerpu sa rastopljenim puterom. Kratko propržite. Slobodno pustite da puter dobije braonkastu boju (brown butter flavor) ali ne dozvolite da zagori. Dodajte krupne komade crnog luka, šargarepe i celera; neoljuštene čenove belog luka, samo izgnječene; lovorov list, biber u zrnu. Zalite češom crnog vina i bujonom (možete ga dobiti od kocke za supu – npr. polovina goveđe kocke u 300 do 400ml vode). Kuvati oko sat vremena (ili dok se sprema meso). Lako ispasirati pa procediti.
U posebnoj šerpi, na puteru propržite kašiku brašna. Lagano dodajete prethodno proceđen sos i kuvate do željene gustine uz neprestano mešenje. Za pun ukus na kraju dodajte saft iz posude u kojoj se peklo meso. Po ukusu još malo soli i bibera.
Staviću i recept za goveđu pečenicu, kad je pogodim kako treba.
Нема коментара:
Постави коментар