Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

петак, 30. март 2012.

Slatko-ljute kuglice





























Za dve osobe:

  • 50 grama badema (ubačeni na kratko u vrelu vodu, oljušteni i krupnije naseckani)
  • oko 200 grama mlevene junetine
  • jedan čen belog luka, sitno naseckan
  • dve kašičice narendanog svežeg đumbira
  • jedno jaje
  • kašičica susamovog ulja
  • kašika Hoisin sosa (kineski sos za roštilj) ili Oyster sosa
  • so i biber po ukusu


Za slatko-ljuti sos:
  • 2-3 crvene ljute papričice - sitno naseckane
  • jedan čen belog luka - sitno seckan
  • kašika Tabasko sosa (ili nekog drugog čili sosa)
  • kašika nekog džema ili marmelade
  • kašičica sirćeta (Umeboshi)
  • 3-4 kašike soja sosa
  • biber
  • pola kašičice gustina razmućenog u šolji vode (do 100 ml)


Izblanširati pa krupnije naseckati bademe. Izmešati sa junećim mlevenim mesom, sitno seckanim belim lukom i đumbirom. Dodati jedno jaje, sos od ostriga, malo susamovog ulja, so i biber. Napraviti kuglice, pa pržiti u dubljem tiganju (wok), na dosta ulja.

Ocediti višak ulja iz wok-a. Naseckati crvenu ljutu papričicu. Proporžiti je kratko. Dodati malo belog luka. Dodati kašiku nekog džema ili marmelade, kašiku nekog čili sosa, kašičicu sirćeta, soja sos, so i biber. Dodat i pola šolje vode sa kašičicom kukuruznog skroba, pa kratko kuvati dok sos ne dobije potrebnu gustinu; ne postane sjajan i providan. Preliti kuglice.

Inače sve sastojke koje pominjem možete naći kod Kineza u Bloku 70, u jednoj maloj radnji. Takođe, u Merkatoru i Veru.






2 коментара: