Za dve osobe:
- 50 grama badema (ubačeni na kratko u vrelu vodu, oljušteni i krupnije naseckani)
- oko 200 grama mlevene junetine
- jedan čen belog luka, sitno naseckan
- dve kašičice narendanog svežeg đumbira
- jedno jaje
- kašičica susamovog ulja
- kašika Hoisin sosa (kineski sos za roštilj) ili Oyster sosa
- so i biber po ukusu
Za slatko-ljuti sos:
- 2-3 crvene ljute papričice - sitno naseckane
- jedan čen belog luka - sitno seckan
- kašika Tabasko sosa (ili nekog drugog čili sosa)
- kašika nekog džema ili marmelade
- kašičica sirćeta (Umeboshi)
- 3-4 kašike soja sosa
- biber
- pola kašičice gustina razmućenog u šolji vode (do 100 ml)
Izblanširati pa krupnije
naseckati bademe. Izmešati sa junećim mlevenim mesom, sitno seckanim belim lukom
i đumbirom. Dodati jedno jaje, sos od ostriga, malo susamovog ulja, so i biber.
Napraviti kuglice, pa pržiti u dubljem tiganju (wok), na dosta ulja.
Ocediti višak ulja iz wok-a. Naseckati crvenu ljutu
papričicu. Proporžiti je kratko. Dodati malo belog luka. Dodati kašiku nekog džema
ili marmelade, kašiku nekog čili sosa, kašičicu sirćeta, soja sos, so i biber.
Dodat i pola šolje vode sa kašičicom kukuruznog skroba, pa kratko kuvati dok
sos ne dobije potrebnu gustinu; ne postane sjajan i providan. Preliti kuglice.
Inače sve sastojke koje pominjem možete naći kod Kineza u Bloku 70, u jednoj maloj radnji. Takođe, u Merkatoru i Veru.
Gde naci sos od ostriga?
ОдговориИзбришиKod Kineza u Bloku 70.
ОдговориИзбриши