Za 4 osobe:
- kilogram junećeg mozga
- 200 grama brašna
- 200 grama prezle
- dva jaja
- malo soli i bibera
- ulje za prženje
Tartar sos:
- 100-ak grama kiselih krastavčića
- jedna glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- kašika-dve sitno seckanog svežeg peršuna
- 100-150 grama majoneza
- kašika senfa
- 2-3 inćuna
- koja kap liminovog soka
- malo soli i bibera
Vreme pripreme: oko 1 sat.
Težina: srednje-teško.
Potrebno je najpre očististi mozak. Što znači, ukloniti opnu i sitne krvne krvne sudove sa površine i iz brazdi. Što me vraća u studentske dane, mada ono nije bio juneći mozak...
Sada svako parče ide najpre u brašno, pa u umućeno jaje, pa u prezlu. I onda na prženje u teflonski tiganj sa dosta ulja.
Pržimo na srednjoj temperaturi ("dvojka"). Po 15-20 minuta saobe strane. Naravno treba mu mnogo manje, ali više volim da ga dobro termički obradim. Ne smeta mu.
Za tartar možemo narendati crni luk i krastavčiće, pa ih pomešati sa sitno seckanim belim lukom i inćunima, i dodati majonez, senf i ostale sastojke. Ja sam se odlučio da crni luk naseckam sitno, a krastavčiće na kockice.
Mozak možete spremati i u PIVSKOM TESTU: Pomešati tri-četiri velike kašike brašna, malo praška za pecivo, sa pola čaše piva i dva žumanceta. Dobro umutiti. Belance, u posebnoj činiji, dobro umutiti u čvrstu belu penu. Penu uz oprezno mešanje dodati u smesu od piva, brašna i žumanceta. Komade
telećeg mozga umakati u dobijenu smesu (gustine kao ona za palačinke), pa pržiti na teflonskom tiganju.
Krojcfeld-Jakob?
Holesterol?
Нема коментара:
Постави коментар