петак, 30. март 2012.

Teleći mozak & tartar sos





























Za 4 osobe:

  • kilogram junećeg mozga
  • 200 grama brašna
  • 200 grama prezle
  • dva jaja
  • malo soli i bibera
  • ulje za prženje


Tartar sos:

  • 100-ak grama kiselih krastavčića
  • jedna glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • kašika-dve sitno seckanog svežeg peršuna
  • 100-150 grama majoneza
  • kašika senfa
  • 2-3 inćuna
  • koja kap liminovog soka
  • malo soli i bibera


Vreme pripreme: oko 1 sat.
Težina: srednje-teško.


Potrebno je najpre očististi mozak. Što znači, ukloniti opnu i sitne krvne krvne sudove sa površine i iz brazdi. Što me vraća u studentske dane, mada ono nije bio juneći mozak...









Onada ga isečemo, uzduž. Svaki ovaj komad na recimo tri-četiri parčeta.





Sada svako parče ide najpre u brašno, pa u umućeno jaje, pa u prezlu. I onda na prženje u teflonski tiganj sa dosta ulja.








Pržimo na srednjoj temperaturi ("dvojka"). Po 15-20 minuta saobe strane. Naravno treba mu mnogo manje, ali više volim da ga dobro termički obradim. Ne smeta mu.








Za tartar možemo narendati crni luk i krastavčiće, pa ih pomešati sa sitno seckanim belim lukom i inćunima, i dodati majonez, senf i ostale sastojke. Ja sam se odlučio da crni luk naseckam sitno, a krastavčiće na kockice.





















Mozak možete spremati i u PIVSKOM TESTU: Pomešati tri-četiri velike kašike brašna, malo praška za pecivo, sa pola čaše piva i dva žumanceta. Dobro umutiti. Belance, u posebnoj činiji, dobro umutiti u čvrstu belu penu. Penu uz oprezno mešanje dodati u smesu od piva, brašna i žumanceta. Komade 

telećeg mozga umakati u dobijenu smesu (gustine kao ona za palačinke), pa pržiti na teflonskom tiganju.

Krojcfeld-Jakob?


Holesterol?







Нема коментара:

Постави коментар