Основни подаци о мени

Моја слика


Napisao sam knjigu recepata, pa pošto trenutno ne mogu da je objavim, odlučio sam da postanem bloger. Na blog-chef.blogspot.com nalaze se recepti iz moje neobjavljene knjige i novi svakodnevni recepti i ideje. Inače u stvarnom životu sam lekar. Pardon, sada sam internista.
My favorites

Moj predlog

субота, 09. март 2013.

Omlet sa koprivama

























Young nettle omelette. English translation at the bottom of this page.

Ovo ne smete propustiti. Sezona koprive  počinje. Čorba, omlet ili pita. Svejedno, zdravo i puno gvožđa. Moram ponekad i nešto doktorski da napišem. Zdravo... gvožđe... anemija... Za ovakav omlet potrebno.

  • jedan tanjir očišćenih mladih vrhova koprive (videćete sliku dole)
  • jedna šaka naseckanog zelenog dela mladog luka
  • tri jaja
  • prstohvat soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • prilog - po želji (slaninica, pršuta, sir, paradajz, paprika rotkvice...)


Vreme pripreme: 20-ak minuta.
Težina: lako.

Očišćene koprive ubacite na minut u kipuću vodu. Ocedite, isperite hladnom vodom i opet lepo iscedite. Sada idu na zagrejano maslinovo ulje, zajedno sa mladim crnim lukom. Za omlete preporučujem teflonski tiganj. Neće se zalepiti i možete ga okrenuti kao palačinku. Koprive i luk pržite 3-4 minuta i onda dodate umućena i posoljena jaja. Ostaje još par minuta prženja jaja.



















Napisaću i kako ja radim ovaj završni deo. Ubacim jaja i ona prekriju celu površinu tiganja. Odozdo se isprže ali odozgo ostanje još dosta svežih tečnih umućenih jaja. Onda kašikom sve malo pomerim ka sredini tiganja i pustlim ovaj neisprženi deo da se slije i opet pokrije ceo tiganj. Sačekam minut da se i to isprži i sjedini. Sada imam lepo ispržen donji deo i prilično suvu gornju površinu. Mogu da okrenem omlet kao palačinku. Kad okrenem odmah sklonim sa vatre. Onda ga ili prebacim da pokrije ceo tanjir pa na njemu serviram dodatke, ili ga srolam kao ovaj put. Možete na jednu polovinu staviti recimo čeri paradajz, bosiljak i imocarelu i samo ga preklopiti. I tako dalje i tako dalje...

Važno! Koristite rukavice kad čistite koprive. Nemojte da se junačite kao ja. 


























Young nettle omelette
  • one plate of cleaned  young nettle tops (you'll see the image below)
  • handful of chopped green part of green onions
  • three eggs
  • pinch of salt
  • 3 tablespoons olive oil
Put young nettles tops into a boiling water for one minute. Drain them. Put them into a frying pan with hot olive oil, along with a chopped green onions. Fry for 4-5 minutes. Add 3 beaten eggs with a little salt. Fry for 4-5 more minutes. Turn, wait for 1 more minute and serve.


Нема коментара:

Постави коментар