петак, 22. фебруар 2013.

Pizza No1 (kako napraviti testo za picu)




English translation is at the bottom. 

Dakle, pizza No1. Nisam je tako nazvao zato što je najbolja na svetu. Nego zato što ću da pišem o osnovnoj i najvažnijoj stvari kod pice - testu. Pošto sam napravio stotinak pica i pošto sam isprobao nekoliko recepata za testo. I pošto već pola godine vežbam sa ovim "originalnim" testom, iz knjige o picama nekog italijanskog majstora. I pošto sam ga apsolvirao i najzad napravio onako kako hoću: tanko testo a mekano i savitljivo. Kao neke od onih super pica koje možete kupiti na ulici. Testo za 4-6 pica:

  • 800 grama brašna
  • prstohvat soli
  • 40 grama kvasca
  • pola šolje mlake vode (oko 100ml)
  • još malo mlake vode


Vreme pripreme: oko 2 sata.
Težina: zahtevno.

U činiju stavimo 60 grama brašna i nalijemo sa 40 grama kvasca razmućenog u pola šolje mlake vode. Umesimo u lopticu, pokrijemo činiju krpom i ostavimo na toplom 1 sat. Ovako piše u knjizi. E sad, ja do sada nisam uspeo da sa sastojcima u ovoj količini napravim lopticu. Čini mi se da ima malo brašna a mnogo vode. Ja koristim malo više brašna i napravim nešto kao na drugoj slici dole. Mislim nije baš loptica. 

Posle sat vremena na radnu površinu stavite preostalo brašno - 740 grama. Ja sam koristio otprilike pola kilograma brašna. Dodate dobar prstohvat soli. Prebacite u to i onu naraslu "lopticu". Narednih 15-20 minuta mesite testo uz povremeno dodavanje po malo mlake vode. Umesite lepo, glatko i elastično testo.

Testo sada podelite na 4-6 delova. To je sa onim merama iz knjige. Kod mene su to dva dela.  Pokrijete ih krpom i ostavite da dvostruko narastu. Recimo 1 sat. Testo znači raste u dva navrata. Prvo ona "loptica" u činiji, a onda ovo gotovo, podeljeno testo.  U oba navrata po otprilike sat vremena na toplom. 

Svaki deo vam je jedna pica. Razvučete ih u krug na debljinu 3-4 mm. Rukom oblikujete malo deblje rubove. To bi bila napuljska škola. U rimskoj je pica tanja i nema ove rubove. Ja sam se opredelio za napuljsku. Na ovaj deblji deo ne stavljam nadev, pa on još malo poraste u toku pečenja. Tako zadržim sve sokove na sredini. Možda mi je zato pica mekana i savitljiva, što sam i hteo.

Znači stavio sam originalne mere iz knjige i napisao kako ih ja interpretiram. Važniji je postupak od tačnih  mera. 

Kad napravite testo ostalo je lako i ima nebrojeno mogućnosti. Ovaj mali što mi je pomagao ima neke svoje kombinacije koje ne želi da otkrije.

Ja predlažem da pogledate moje pice i paste. Tu ima 10-ak pica, sve su iz ove knjige. 

Moj favorit je pica sa gorgonzolom i jabukama. 
http://blog-chef.blogspot.com/2012/10/pica-sa-gorgonzolom-i-jabukama.html 

Favorit nekih mojih prijatelja je pica sa crnim lukom i ovčijim sirom. Oni je spremaju u prirodi, pod crepuljom. Sjajno.
http://blog-chef.blogspot.com/2012/08/pica-sa-crnim-lukom-i-ovcim-sirom.html 

Gotovo testo se može čuvati u frižideru, za sutra recimo. Lepo zatvoreno, da se ne suši. 

I još samo nešto, pice pečete na maksimalnoj temperaturi, vrlo kratko. Petnaestak minuta.
















How to make pizza dough

For 4 medium sized pizza:

  • 800 grams of flour
  • 40 grams of yeast
  • half a cup of lukewarm water
  • a good pinch of salt
  • another cup of lukewarm water


Preparation time: 2 hours.
Weight: tricky.

This is a recipe from the book about the Italian pizza masters. Dissolve yeast in half a cup of lukewarm water. Let stand a few minutes and mix with 60 grams of flour. Izmešjte well, cover and leave in a warm place. About 1 hour, or until it grows double.


Now place the remaining 740 grams of flour on a work surface. Add a good pinch of salt. Make a small depression in the middle and put the growing mix of flour and yeast.

Now knead long, occasionally adding lukewarm water. To get a smooth and elastic dough. Divide it into two parts (two large pizza) or 4 (4 medium sized pizzas). Cover them with a cloth and leave at least 1 hour. To grow twice.

Each piece of dough then flatten to a thickness of 5 mm, with thick edges. Put what you want in the middle. Above you can find some links: pizza with gorgonzola and apple or pizza with onions and sheep's cheese ...

7 коментара:

  1. Hvala za ove detaljne upute. Tijesto i jeste najvaznije. Sljedeci put cu isprobati tvoj recept :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ako vec objavljujete recept, onda ne treba nista u njemu biti "otprilike" - " Ja sam koristio otprilike pola kilograma brašna. Dodate dobar prstohvat soli ".
    Kod dobrog recepta nista nije "otprilike", nista nije "kao", sve mora biti tacno i precizno. Jer ja mogu koristiti Vas recept, ali meni nece ispasti kao Vama jer nisam postupila isto i stavila identicne mere. U tom slucaju, mene ne cini nista manje dobrom kuvaricom od Vas, a samim tim ni Vi niste dobar chef ili cook master kad ne dajete precizne instrukcije.
    Sorry, but it's true!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam ja chef, Sunce. Samo mi se tako zove blog.

      Избриши
    2. ljuta kuvarice:) nista ti nece ispasti dobro ako meris svako zrno soli. pokusavaj da uzivas u kuvanju kao i ovaj mladi kuvar, chef kako god ga zvali, i videces da ce sve biti bolje

      Избриши
  3. Super post za tijesto za pizzu, volim je i često je radim, nekada sa više a nekada sa manje uspjeha i sada ću isprobati i po ovome tvome receptu. Pizze odlično izgledaju, a mali pomagač je presladak !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. Za testo sam morao puno da vežbam. Ali sam malog pomagača pogodio iz prve :)Zlatan je. Da kucnem u drvo.

      Избриши