Jedan brz kineski recept. Za dve osobe:
- dva pileća filea, oko 200 grama
- šampinjoni, oko 200 grama, iseckani na listiće
- dve velike kašike brašna
- prstohvat soli
- šolja vode
- kašičica praška za pecivo
- 3 kašike soja sosa (ja sam koristio neki sa mirisom pečuraka, mushroom soy sauce)
- jedna kašika nekog čili sosa
- na vrh kašičice pet začina (five-spice powder, imate kod Kineza u Bloku 70)
- oko 100 ml vode sa razmućenom kašičicom gustina
- pola kašičice susamovog ulja
- malo šargarepe, krastavca i crvene paprike
- ovo što sam "posolio" odozgo je pirinač, pečen pa samleven, kupuje se gotov kao začin (dobio sam, ne znam gde se kupuje i naravno nije obavezan)
- dosta suncokretovog ulja za prženje mesa
Vreme pripreme: oko 45 minuta.
Težina: srednje - teško.
Belo pileće meso iseći na komadiće dugačke oko 2 cm i debele 1 cm. Izmešati brašno, so i prašak za pecivo. Dodati vodu, dobro umutiti da dobijete nešto poput testa za palačinke. U vok sipajte dosta ulja (jedno 3cm), dobro ga zagrejte, pa u njemu pržite piletinu koju ste prethodno umočili u "testo". Pržite po 5-6 komadića, da se ne sudaraju i lepe u voku. Neka lepo porumene. Odlažite ih da se ocede na neku salvetu ili nešto slično papirno.
Uklonite iz voka svo ulje. Neka ostane samo minimalno za kratko prženje šampinjona. Posle 10-ak minuta i njih odložite sa piletinom.
U vok sada ubacite soja sos, malo susamovog ulja, čili sos, pet začina. Pustite da provri pa dodajte vodu sa gustinom. Pustite da provri uz neprekidno mešanje, da dobijete lep, staklasto sjajan sos. Vratite u vok piletinu i šampinjone.
Povrće nisam kuvao već sam ga samo dodao odozgo kao dekoraciju.
Нема коментара:
Постави коментар