субота, 21. април 2012.

Falafel



English translation is at the bottom. 


Za 4 porcije kao na slici potrebno:

  • 250 grama sirovih leblebija (Ja sam spremao čorbu i falafel, za 2 i po osobe koristio sam oko 400g leblebija. Mislim da je to dovoljno za 4 osobe - 15o grama za čorbu i 250 grama za falafel. Sirove leblebije preliti vodom i ostaviti preko noći.  Pre spremanja procediti vodu u kojoj su stajale, naliti svežu i kuvati ih oko sat i po. Ocediti. U toku pripreme dobiju jedno 3 puta na težini) 
  • glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • kašičica samlevenog kima
  • šaka svežeg korijandera
  • šaka svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu
  • ljuta zelena papričica
  • malo čilija u prahu
  • kašika brašna
  • kašika prezle
  • jedno jaje?


Za preliv:

  • 150 ml jogurta
  • dva sitno seckana mlada bela luka
  • jedan narendan krastavac
  • jedna narendana šargarepa
  • kašika soka od limuna
  • so i biber

Vreme pripreme: oko 1 sat (podrazumevam da imate spremljenu leblebiju).
Težina: srednje teško.



Drugu polovinu leblebija (spremljenih za marokansku čorbu) prebaciti u blender sa jednom glavicom crnog luka, nekoliko čenova belog luka, kašičicom kima, dosta svežeg peršuna i korijandera. Dodati so, biber i ljutu papričicu i/ili kašičicu čilija u prahu. Zzz...zz...zzz... Dodati kašiku-dve brašna ili prezle. Može se dodati i jedno jaje (nije obavezno, ja ga dodajem iz straha da će kuglice da se raspadnu u toku pržrnja; mislim da ne ide u originalni recept). Umesiti. Od dobijene smese praviti loptice veličine onih za ping-pong, lako ih spljoštiti i kratko propržiti sa obe strane. Najbolje na teflonskom tiganju.

Poslužiti u somunu. Za preliv pomešamo kiselo mleko (jogurt) sa sitno seckanim mladim belim lukom, narendanim krastavcem. So i biber.


Fenomenalno jelo, kao što vidite pravio sam ga dva puta. Jednom sam koristio domaći somun - moj.


Pita bread


  • pakovanje kvasca
  • pola šolje tople vode
  • kašičica šećera
  • kašika soli
  • tri šolje brašna
  • još malo mlake vode i još malo brašna
  • 3-4 kašike ulja

Rastvorite kvasac u pola šolje tople vode, dodajte šećer i pustite da "radi" 15 do 20 minuta.

U činiji pomešajte brašno i so. Napravite rupu na sredini, pa uspite vodu sa kvascem. Dobro promešajte drvenom kašikom. Sve vreme polako dodajte preostalu šolju mlake vode.


Na pogodnu površinu za mešenje nanesite malo brašna. Stavite preko toga testo i mesite rukama, uz dodavanje po malo brašna, dok ne dobijete lepo, elastično testo koje se ne lepi.

Posebnu činiju dobro premažite uljem. Ubacite testo, okrenite ga par puta da se sa svih strana dobro prekrije uljem, pa ostavite da stoji na toplom, 3 sata. Dok ne udvostruči zapreminu.

Sada ga razvite u neku vrstu vekne i od nje odsecite 10-ak mnjih komada. Stavite komade na pogodnu pobrašnjenu površinu i ostavite da stoje 10-ak minuta (pokriveni).

Zagrejte rernu na 260 stepeni C, a u rerni zagrejte tepsiju, koja treba da je na najnižem nivou.

Svaki komad testa razvite u krug - prečnika oko 15 cm i debljine oko 6-7 mm.



Stavite jedan ili dva kruga na tepsiju. Pecite sa jedna strane oko 5 minuta - dok malo ne naraste. Okrenite i pecite još dva minuta.


Ponovite postipak sa svim komadima testa.



Falafel

Serves for 4:


  • 250 grams of raw chickpeas (I am preparing soup and falafel. I used about 400g chickpeas. I think that's enough for 4 people - 15o grams for soup and 250 grams for falafel. Cover chickepeas with water and leave overnight . Drain the water in which they stood, pour fresh and cook them for about an hour and a half. Drain.)
  • 1 onion
  • 2-3 cloves of garlic
  • teaspoon minced cumin
  • handful of fresh coriander
  • handful of fresh parsley
  • salt and pepper to taste
  • green chili peppers
  • a little chili powder
  • tablespoon flour
  • tablespoon bread crumbs
  • one egg



For the dressing:

  • 150 ml of yogurt
  • two finely chopped cloves of garlic
  • one grated cucumber
  • one grated carrot
  • tablespoon lemon juice
  • salt and pepper



Put chickpeas  in a blender with one onion, a few cloves of garlic, a teaspoon of cumin, plenty of fresh parsley and coriander. Add salt, pepper and hot pepper and teaspoon of chili powder. Zz ... zzz ... zzz ... Add a tablespoon or two of flour and bread crumbs. Add one egg. Knead. Make balls the size of ping-pong, little flatten. Fry briefly on both sides. 


Serve in pita bred. For the dressing combine yogurt with finely chopped young garlic, grated cucumber. Salt and pepper.






Нема коментара:

Постави коментар