субота, 21. април 2012.

Marokanska čorba od leblebija



























Za četiri osobe:

  • 150 grama sirovih leblebija (ili se kaže sirove leblebije?) - dobiće možda tri puta na težini u toku pripreme
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • glavica crnog luka (sitno seckana)
  • tri čena belog luka (sitno seckana)
  • kašičica cimeta
  • kašičica samlevenog kima
  • kašičica šećera
  • kašičica čilija u prahu (ljuta aleva paprika)
  • kašičica slatke aleve paprike
  • prstohvat bibera
  • pola konzerve paradajz pelata (seckan na kockice)
  • oko 600 ml bujona od povrća (skuvate šargarepu, celer, paškanat, luk, list od celera, peršun... procedite; ili ga napravite od kocke za supu)
  • šaka sitno seckanog korijandera i peršuna (pola-pola)
  • malo soka od limuna ili limete


Vreme pripreme: oko 1h (pod uslovom da imate gotov bujon, a leblebije ste prethodno ostavili u vodi preko noći, pa ste ih kuvali jedno sat - sat i po)
Težina pripreme: srednje teško.


Sirove (nepečene) leblebije preliti vodom i ostaviti preko noći (za corbu i falafel, dakle za ceo obrok za 4 osobe treba vam oko 400g leblebija). Ocedite vodu u kojoj su stajale, nalijete svežu. Zatim kuvati oko sat i po. Ocediti. U šerpi, na maslinovom ulju propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka - dok ne postane staklast i providan. Dodati tri čena sitno seckanog belog luka. Dodati ravnu kašičicu cimeta, kašičicu mlevenog kima, kašičicu šećera, kašičicu čilija u prahu, kašičicu slatke aleve paprike, biber. Kratko propržiti. Dodati leblebije (polovinu, a drugu polovinu sačuvati za falafel), na kockice seckan paradajz-pelat. Naliti prethodno skuvanim bujonom od povrća (ili ga napraviti od juneće ili pileće kocke za supu). Posoliti po želji (oprez ako koristite kocku za supu). Kad provri, čorbu delimično ispasirati – da dobije na gustini, ali ne previše, neka se vidi da je od leblebija. Naseckati svež list korijandera pa dodati u čorbu. Po želji malo soka od limuna ili limete. Ukrasiti listom korijandera.

Нема коментара:

Постави коментар