Za četiri osobe:
- 150 grama sirovih leblebija (ili se kaže sirove leblebije?) - dobiće možda tri puta na težini u toku pripreme
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- glavica crnog luka (sitno seckana)
- tri čena belog luka (sitno seckana)
- kašičica cimeta
- kašičica samlevenog kima
- kašičica šećera
- kašičica čilija u prahu (ljuta aleva paprika)
- kašičica slatke aleve paprike
- prstohvat bibera
- pola konzerve paradajz pelata (seckan na kockice)
- oko 600 ml bujona od povrća (skuvate šargarepu, celer, paškanat, luk, list od celera, peršun... procedite; ili ga napravite od kocke za supu)
- šaka sitno seckanog korijandera i peršuna (pola-pola)
- malo soka od limuna ili limete
Vreme pripreme: oko 1h (pod uslovom da imate gotov bujon, a leblebije ste prethodno ostavili u vodi preko noći, pa ste ih kuvali jedno sat - sat i po)
Težina pripreme: srednje teško.
Sirove (nepečene) leblebije
preliti vodom i ostaviti preko noći (za corbu i falafel, dakle za ceo obrok za 4 osobe treba vam oko 400g leblebija). Ocedite vodu u kojoj su stajale, nalijete svežu. Zatim kuvati oko sat i po. Ocediti. U šerpi,
na maslinovom ulju propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka - dok ne postane
staklast i providan. Dodati tri čena sitno seckanog belog luka. Dodati ravnu
kašičicu cimeta, kašičicu mlevenog kima, kašičicu šećera, kašičicu čilija u
prahu, kašičicu slatke aleve paprike, biber. Kratko propržiti. Dodati leblebije (polovinu, a drugu polovinu sačuvati za falafel), na
kockice seckan paradajz-pelat. Naliti prethodno skuvanim bujonom od povrća (ili
ga napraviti od juneće ili pileće kocke za supu). Posoliti po želji (oprez ako
koristite kocku za supu). Kad provri, čorbu delimično ispasirati – da dobije na
gustini, ali ne previše, neka se vidi da je od leblebija. Naseckati svež list korijandera pa dodati u čorbu. Po želji malo soka od limuna ili limete. Ukrasiti listom korijandera.
Нема коментара:
Постави коментар