четвртак, 5. јул 2012.

Salata od hobotnice


























Sastojci: 

  • hobotnica (dva pipka i glava; šest pipaka ostavljam za glavno jelo)
  • jedan manji paradajz (očišćen od semenki), iseckan na kockice
  • 6-7 kolutova plavog patlidžana (izgrilovani, odnosno isprženi na malo maslinovog ulja, na teflonskom tiganju; pa naseckani na kockice)
  • dve kašike sitnije seckanog svežeg peršuna
  • tri čena krupnije seckanog belog luka - na listiće
  • tri lista zelene salate iseckana na trake
  • dve kašike soka od limuna
  • kašika belog vinskog sirćeta
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
Za dekoraciju:
  • nekoliko crnih maslina
  • krupno samleven zeleni biber
  • 3 kriške limete

Vreme pripreme oko 45 minuta. Ustvari onoliko koliko treba da se skuvaju komadi hobotnice od pipaka i glave. Zatim je samo potrebno ocediti ih, pa u istu šerpu, preko još vrućih komada hobotnice dodati sve ostale sastojke. Prebacite na tanjir za serviranje, pa u frižider na 10-ak minuta. Pre serviranja ukrasite kriškama limete, zelenim biberom, crnim maslinama i poprskate sa još malo maslinovog ulja.

Octopus salad
Serves for two:


  • octopus (two tentacles and heads, six tentacles leave for a main course)
  • one small tomato (cleared of seeds), diced
  • 6-7 slices of eggplant (grilled or fried in a little olive oil on skillet, chopped and diced)
  • two tablespoons of chopped fresh parsley 
  • three cloves of garlic finally chopped 
  • three leaves of lettuce cut into strips
  • two tablespoons of lemon juice
  • tablespoon of white wine vinegar
  • 4 tablespoons olive oil
  • salt and pepper to taste


Cook octopus tentacles and pieces from the head. About 20-30 minutes, or until tender. Drain them, add all other ingredients. Transfer to a serving plate and live in the fridge for 10 minutes. Before serving garnish with lime slices, freshly ground green pepper, black olives, sprinkle with a little olive oil.



Нема коментара:

Постави коментар