четвртак, 21. јун 2012.

Piletina i bearnez sos



























Potrebno za dve osobe:
  • dva pileća filea od po 200 grama, isečena uzduž na 4 "šnicle"
  • so i biber
  • dve kašike maslinovog ulja

Za sos:

  • tri žumanceta
  • 50-ak grama maslaca iseckanog na kockice,  veličine jagodice prsta
  • puna šaka svežeg estragona
  • još jedna kašika sitno seckanog estragona
  • još malo estragona za ukras
  • 5 kašika belog vinskog sirćeta
  • 5 kašika belog vina
  • 15-ak zrna bibera
  • sitno seckana glavica crnog luka 
  • so i biber

Sauce béarnaise.


Neki francuski sos koji sam pravio 4 puta. Prva dva puta polu-uspešno. Treći put - neka internet varijanta sa blenderom - potpuni neuspeh. I sada najzad uspešno. 

Koristio sam posudu sa duplim dnom, za kuvanje mleka, koju mi je kupila baba Dušanka. Ringla na "keca". Inače potrebne su dve šerpe - jedna veća u koju sipate vodu da provri i jedna manja koju postavite iznad veće, nešto iznad nivoa vode i u kojoj pripremate sos (dok para od vode koja vri, u velikoj šerpi, samo  lagano greje manju šerpu). 


Prethodno u posebnu, manju, šerpu stavite: sitno seckanu glavicu crnog luka, 5 kašika belog viskog sirćeta, 5 kašika belog vina, so, biber u zrnu i šaku sitno seckanog svežeg estragona. Pustite da vri, da se redukuje na otprilike dve kašike tečnosti, koju procedite i prebacite u šerpu za kuvanje mleka ili u manju šerpu iz pomenute kombinacije male i velike šerpe. 

Zatim dodate tri žumanceta. Pustite da voda u velikoj šerpi provri i mutite, tu nad kipućom vodom, dok vas ne zabole obe ruke. Jaja treba da se umute u čvrstu penu. E onda, dodjete jednu po jednu kockicu maslaca veličine oko 1 kubni cm i mutite, mutite, mutite...pa još jednu... Na kraju so, biber i svež sitno seckan estragon. Komplikovana francuska kuhinja. Ako neko mnogo jako muti pa mu se sos previše stegne, može se dodati koja kašičica vode i mutiti, mutiti, mutiti...

Pileći file raseći uzduž na dva dela. So, biber, maslinovo ulje. Gril tiganj, samo jedno okretanje, da ostanu linije od grila.













Нема коментара:

Постави коментар