- dva pileća filea od po 200 grama, isečena uzduž na 4 "šnicle"
- so i biber
- dve kašike maslinovog ulja
Za sos:
- tri žumanceta
- 50-ak grama maslaca iseckanog na kockice, veličine jagodice prsta
- puna šaka svežeg estragona
- još jedna kašika sitno seckanog estragona
- još malo estragona za ukras
- 5 kašika belog vinskog sirćeta
- 5 kašika belog vina
- 15-ak zrna bibera
- sitno seckana glavica crnog luka
- so i biber
Sauce béarnaise.
Neki francuski sos koji sam pravio 4 puta. Prva dva puta polu-uspešno. Treći put - neka internet varijanta sa blenderom - potpuni neuspeh. I sada najzad uspešno.
Koristio sam posudu sa duplim dnom, za kuvanje mleka, koju mi je kupila baba Dušanka. Ringla na "keca". Inače potrebne su dve šerpe - jedna veća u koju sipate vodu da provri i jedna manja koju postavite iznad veće, nešto iznad nivoa vode i u kojoj pripremate sos (dok para od vode koja vri, u velikoj šerpi, samo lagano greje manju šerpu).
Prethodno u posebnu, manju, šerpu stavite: sitno seckanu glavicu crnog luka, 5 kašika belog viskog sirćeta, 5 kašika belog vina, so, biber u zrnu i šaku sitno seckanog svežeg estragona. Pustite da vri, da se redukuje na otprilike dve kašike tečnosti, koju procedite i prebacite u šerpu za kuvanje mleka ili u manju šerpu iz pomenute kombinacije male i velike šerpe.
Zatim dodate tri žumanceta. Pustite da voda u velikoj šerpi provri i mutite, tu nad kipućom vodom, dok vas ne zabole obe ruke. Jaja treba da se umute u čvrstu penu. E onda, dodjete jednu po jednu kockicu maslaca veličine oko 1 kubni cm i mutite, mutite, mutite...pa još jednu... Na kraju so, biber i svež sitno seckan estragon. Komplikovana francuska kuhinja. Ako neko mnogo jako muti pa mu se sos previše stegne, može se dodati koja kašičica vode i mutiti, mutiti, mutiti...
Pileći file raseći uzduž na dva dela. So, biber, maslinovo ulje. Gril tiganj, samo jedno okretanje, da ostanu linije od grila.
Нема коментара:
Постави коментар